alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Spiegel: Στρατόπεδο χιλιάδων τζιχαντιστών στην Αλβανία – Φρικτές εκπαιδεύσεις, με τεχνικές αποκεφαλισμών
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Spiegel: Στρατόπεδο χιλιάδων τζιχαντιστών στην Αλβανία – Φρικτές εκπαιδεύσεις, με τεχνικές αποκεφαλισμών

Στρατόπεδο τζιχαντιστών στην Αλβανία Spiegel

Περίπου 2.000 τζιχαντιστές μια “ανάσα” από την Ελλάδα – Ανατριχιαστική αποκάλυψη από το Spiegel

Στρατόπεδο στην Αλβανία μεγέθους ίσο με 50 γήπεδα ποδοσφαίρου στο οποίο περίπου 2.000 τζιχαντιστές από το Ιράν εκπαιδεύονται καθημερινά στη χρήση όπλων, τις πολεμικές τέχνες, με την υποστήριξη ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια πολιτική σέχτα που στόχο της έχει να ανατρέψει το καθεστώς στη Τεχεράνη.

Το στρατόπεδο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 λεπτών με αυτοκίνητο από τα Τίρανα.

Οι Μουτζαχεντίν του λαού

Οι άνδρες και οι γυναίκες που ζουν μέσα σε αυτό μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε άλλη εποχή.

«Δεν επιτρέπεται να κατέχουν κινητά τηλέφωνα ή ρολόγια και απαγορεύεται ακόμα και να κρατούν ημερολόγιο» αναφέρει το περιοδικό.

Το στρατόπεδο «φιλοξενεί» τα μέλη της οργάνωσης «Οι Μουτζαχεντίν του λαού». Μια ένοπλη ομάδα που πρόσκειται στην ιρανική αντιπολίτευση και η οποία μέχρι το 2012 χαρακτηριζόταν ως «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, πολλά μέλη της κυβέρνησης του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν την ομάδα, γνωστή με τη συντομογραφία MEK.

Τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και η ΜΕΚ θέλουν  να δουν το τέλος του  καθεστώτος στο Ιράν και τώρα που η οργάνωση έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, πιστεύει ότι έφθασε τελικά το πλήρωμα του χρόνου».

Τεχνικές αποκεφαλισμών και πρόκλησης τραυμάτων

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε στο περιοδικό ο πατέρας μια γυναίκας που ζει στο στρατόπεδο, οι 2.000 άνθρωποι εκπαιδεύονται περίπου τρεις φορές την εβδομάδα σε τεχνικές αποκεφαλισμών και πρόκλησης τραυμάτων.

«Για περίπου 30 χρόνια μέλη αυτής της οργάνωσης ζούσαν ως εξόριστοι στο Ιράκ. Ωστόσο το 2013 πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν στην Αλβανία και από το 2017 ζουν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο».

Όλα αυτά γίνονται στο όνομα του Μασούντ Ρατζαβί, ενός «φαντάσματος» για τον οποίο κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για τη ζωή του μετά το 2003.

«Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει αν είναι ζωντανός. Φωτογραφίες του από τη δεκαετία του 1990 δείχνουν έναν άνδρα με χακί στολή και μουστάκι».

Ο εξαφανισμένος ηγέτης

Οι 2000 άνθρωποι που ζουν στο στρατόπεδο αποτελούν ένα μόνο μέρος του κινήματος που καθοδηγείται από την Μυριάμ Ρατζαβίλ, τη σύζυγο του εξαφανισμένου ηγέτη του κινήματος. «Η 65χρονυη κινείται ανάμεσα στο γραφείο της στο Παρίσι και την Αλβανία, από όπου καθοδηγεί τον πολιτικό βραχίωνα του κινήματος , το «Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν» το οποίο δραστηριοποιείται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ.

Αυτός ο πολιτικός βραχίωνας είναι έτσι δομημένος, ως ένα είδος προσωρινής κυβέρνησης, έτοιμη να αναλάβει την εξουσία στην Τεχεράνη μόλις το ισχύον καθεστώς ανατραπεί». Σύμφωνα με τον Spiegel διαθέτει πολλά γραφεία ανά τον κόσμο, όπως στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο.

Ποιοι είναι αυτοί οι σύμμαχοι του Τραμπ;

«Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι σύμμαχοι του Τραμπ που ζουν μέσα σε ένα μυστικό στρατόπεδο; Δύο αγάλματα λιονταριών βρίσκονται μπροστά από τη σιδερένια πύλη και οι φρουροί φωνάζουν «όχι, όχι», αν κάποιος σταματήσει μπροστά στην πύλη. Τρεις άνδρες βγαίνουν από την πύλη και αρνούνται να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, υποσχόμενοι ότι οι αιτήσεις συνέντευξης θα απαντηθούν την επόμενη μέρα. Αλλά κανείς δεν απαντά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα μέλη έχουν κερδίσει πολλούς υποστηρικτές στην Ουάσιγκτον αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι λαμβάνουν και χρηματική υποστήριξη από το Ισραήλ και της Σαουδική Αραβία. «Το ερώτημα γιατί η Αλβανία ανέχεται ένα τέτοιο στρατόπεδο εντός του εδάφους της μπορεί να εξηγηθεί από το ότι μετά το 2003 και την πτώση του Σαντάμ Χουσείν, τα πράγματα για τους αντικαθεστωτικούς του Ιράν έγιναν πολύ δύσκολα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον βοήθησε να βρεθεί λύση μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τελικά η Αλβανία συμφώνησε να αποδεχθεί ορισμένα μέλη της ομάδας. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ δώρισαν 20 εκατ. δολάρια στην Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ και δεσμεύτηκαν για αναπτυξιακή βοήθεια στην Αλβανία».

Δύσκολα ξεφεύγει κανείς

Όσοι έζησαν στο στρατόπεδο πάντως έχουν διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το περιοδικό η οργάνωση είναι μια σέκτα από την οποία δύσκολα κανείς μπορεί να ξεφύγει. «Λειτουργούν με ψέματα, χειρισμό και τρομοκρατία» υποστηρίζει ένα μέλος τους επί 27 χρόνια.

Όταν ήταν 20 ετών του παρακράτησαν τα έγγραφα και του είπαν πως αν έφευγε από την οργάνωση θα κατέληγε σε ιρακινή φυλακή όπου θα βασανιζόταν. «Μας έλεγαν ψέματα για να εξασφαλίσουν την πειθαρχεία μας. Μας υποχρέωσαν να διακόψουμε κάθε σχέση με τις οικογένειες μας» υποστηρίζει.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οργάνωση βασάνιζε όσα μέλη ήθελαν να εγκαταλείψουν ή έκαναν ενοχλητικά ερωτήματα.

Φυσικά η οργάνωση τα αρνείται όλα. Στο παρελθόν λάμβανε χρηματοδότηση από τον Σαντάμ Χουσεΐν αλλά τώρα τα μέλη μαζεύουν δωρεές ως «Ένωση για την μελλοντική ελπίδα» ή «Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν».