Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Public Issue: Το Μακεδονικό διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προβάδισμα της ΝΔ και “είσοδος” – έκπληξη στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Public Issue: Το Μακεδονικό διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προβάδισμα της ΝΔ και “είσοδος” – έκπληξη στη Βουλή

Έρευνα της Public Issue Εκτός Βουλής ΑΝΕΛ, Το Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων – Αυτοδυναμία 160 εδρών για τη ΝΔ στο σενάριο της 6κομματικής Βουλής. Προβάδισμα 14,5 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιοποιήθηκε. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,5% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή […]

Έρευνα Public-Issue.jpg

Έρευνα της Public Issue

Εκτός Βουλής ΑΝΕΛ, Το Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων – Αυτοδυναμία 160 εδρών για τη ΝΔ στο σενάριο της 6κομματικής Βουλής.

Προβάδισμα 14,5 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιοποιήθηκε.

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,5% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 7,5%, ΚΚΕ με 6,5%, Ελληνική Λύση στο 3%. Η Ένωση Κεντρώων (1,5%), το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ (1%) μένουν εκτός Βουλής.

Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα της εκλογικής βάσης των τριών νεοπαγών κομμάτων της μνημονιακής περιόδου που αποσυντίθενται.

Αυτό σημαίνει, ότι η αποδυνάμωση των τριών κομμάτων της 8κομματικής Βουλής του 2015 λειτουργεί, διττά, υπέρ της ΝΔ και εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφενός, διότι η ΝΔ εισπράττει, στο επίπεδο της εκλογικής βάσης, μεγαλύτερο τμήμα της δυσαρέσκειας από την παρούσα διακυβέρνηση. Αφετέρου, διότι η συρρίκνωσή τους διευκολύνει την επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, εξαιτίας της λειτουργίας του εκλογικού νόμου. Διεκδικεί, επομένως, βάσιμα την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία».

“Πληρώνει” τη Συμφωνία των Πρεσπών ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανάλυση επισημαίνεται ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πληρώνει μεγάλο κόστος από την πολιτική απομόνωση αλλά και την κοινωνική περιχαράκωση που του χρεώνεται, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απώλεια που δεν αντισταθμίζεται από την προσέλκυση μιας μικρής μερίδας ψηφοφόρων του λεγόμενου «αντιεθνικιστικού ρεύματος», που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας και συσπειρώνεται σήμερα γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει όλο αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε με όλες τις δημοσκοπήσεις να αντικατοπτρίζουν την οργή του κόσμου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Δε φαίνεται να συμφωνούν επίσης οι πολίτες με τις αποστασίες και την συγκέντρωση πολιτικών «ρεταλιών» προκειμένου να φτιαχτεί η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειαζόταν για να περάσει η συμφωνία.

“Πίσω” το ΚΙΝΑΛ

Παρά την εντατική προσπάθεια διεμβολισμού του, το Κίνημα Αλλαγής, προσθέτουν, κατορθώνει να διατηρηθεί στην 3η θέση στις προτιμήσεις των εκλογέων.

Για πρώτη φορά σε μέτρηση του Πολιτικού Βαρόμετρου, καταγράφεται εκλογική επιρροή 3% για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ποσοστό, δηλαδή, που ενδέχεται να εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική του παρουσία.

Οι περίεργες φήμες για τον Βελόπουλο

Σύμφωνα με το periodista.gr, φιλικότατο στον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για επιστροφή του Βελόπουλου στη Νέα Δημοκρατία.

«Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται εισηγήσεις ώστε να κάνει πρόταση στον Κυριάκο Βελόπουλο για συνεργασία, ακόμη και για ένταξη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. «Τουλάχιστον θα περιορίσουμε τη ζημιά», λένε στη ΝΔ και δεν έχουν άδικο. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης του Κυριάκου Βελόπουλου στη ΝΔ λέγεται ότι εργάζονται στο παρασκήνιο οι παλαιοί του συναγωνιστές στον ΛΑΟΣ, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης… Μένει να δούμε αν ο Κυριάκος Βελόπουλος θα αποδεχτεί μία πρόταση για συνεργασία σε οποιοδήποτε επίπεδο». 

dimso-n31 dimso-n31a dimso-n31ab

Δημοσκόπηση για Δήμο Αθηναίων

Ξεκάθαρο προβάδισμα στην κούρσα για το δημαρχιακό αξίωμα της Αθήνας του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος συσπειρώνει σε υψηλό βαθμό τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και εμφανίζει μεγάλη διείσδυση και στους φίλα προσκείμενους σε άλλες πολιτικές παρατάξεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», ο κ. Μπακογιάννης συγκεντρώνει ποσοστό 38,3%, την ίδια στιγμή που ο δεύτερος Παύλος Γερουλάνος έχει ποσοστό 12%, ήτοι η διαφορά τους είναι 26,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος με ποσοστό 10,1%, ενώ στην τέταρτη ο Ηλίας Κασιδιάρης, που συγκεντρώνει ποσοστό 8,1%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις