Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

30

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κρατικές… λαϊκές αγορές στην Τουρκία κατ’ εντολή Ερντογάν – Αιτία η τεράστια αύξηση των τιμών
ΚΟΣΜΟΣ

Κρατικές… λαϊκές αγορές στην Τουρκία κατ’ εντολή Ερντογάν – Αιτία η τεράστια αύξηση των τιμών

Με κρατικά ζαρζαβατικά προσπαθεί να δώσει λύση η Τουρκία στο πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού, ενόψει και των εκλογών στις 31 Μαρτίου. Ο ετήσιος πληθωρισμός της γειτονικής χώρας για το 2018 παρέμεινε άνω του 20%, με την υψηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση να καταγράφεται στο 30,97% για τα τρόφιμα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας. […]

Κρατικές λαϊκές αγορές κατ' εντολή Ερντογάν στην Τουρκία - Αιτία η τεράστια αύξηση των τιμών

Με κρατικά ζαρζαβατικά προσπαθεί να δώσει λύση η Τουρκία στο πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού, ενόψει και των εκλογών στις 31 Μαρτίου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της γειτονικής χώρας για το 2018 παρέμεινε άνω του 20%, με την υψηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση να καταγράφεται στο 30,97% για τα τρόφιμα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΑΜΠΕ, στη μάχη εναντίον της κατακόρυφης αύξησης του κόστους των τροφίμων οι τουρκικές αρχές άνοιξαν τις δικές τους αγορές σήμερα.

Στα πλαίσιά τους θα πωλούν φθηνά λαχανικά απευθείας στους καταναλωτές, σε μια απόπειρα να αποκλειστούν οι έμποροι λιανικής, τους οποίους η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι ανεβάζουν τις τιμές.

Ουρές για τα κρεμμύδια

Πολίτες σχημάτισαν ουρές έξω από τους δημοτικούς πάγκους, για να αγοράσουν ντομάτες, κρεμμύδια και πιπεριές, στη συνοικία Μπαϊραμπασά στην Κωνσταντινούπολη.

Οι καταναλωτές περίμεναν έως και μία ώρα για να προμηθευτούν προϊόντα, που πωλούνταν στη μισή τιμή σε σύγκριση με τα παντοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ.

Η πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης να εγκαταστήσει κρατικές λαϊκές αγορές ακολουθεί την εκτίναξη κατά 31% σε ετήσια βάση των τιμών των τροφίμων τον Ιανουάριο, ενόψει μάλιστα των τοπικών εκλογών του επόμενου μήνα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση να διατηρήσει τη στήριξη των πολιτών στο πρόσωπό του και το κόμμα του.

“Τρομοκρατία των τροφίμων” χαρακτηρίζει τις αυξήσεις των τιμών η κυβέρνηση

Οι έμποροι κατηγορούν την κακοκαιρία που έπληξε τη νότια Τουρκία για την αύξηση των τιμών των τροφίμων, όπως και τα αυξημένα εργατικά και μεταφορικά κόστη.

Οι αρχές, όμως, αποκαλούν την κατάσταση «τρομοκρατία τροφίμων», στέλνοντας το μήνυμα ότι θα τιμωρήσουν όποιον επιχειρεί να διατηρήσει τις τιμές στα ύψη για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

«Είναι ένα παιχνίδι. Άρχισαν να χειραγωγούν τις τιμές, επιχείρησαν να τις κάνουν να εκτιναχθούν στα ύψη», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του.

«Είναι μια απόπειρα να τρομοκρατήσουν (την κοινωνία)», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κρατικά λαχανικά στη μισή τιμή

Βάσει της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, οι δημοτικές αρχές θα πωλούν λαχανικά στο 50% των τιμών που κατέγραψε η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, θα επιτρέπεται η μάξιμουμ αγορά τριών κιλών προϊόντος ανά πολίτη.

Η πρωτοβουλία αυτή θα διευρυνθεί σε προϊόντα όπως το ρύζι και τα όσπρια, για παράδειγμα τις φακές, αλλά και σε προϊόντα καθαριότητας, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Καλό το μέτρο, αλλά θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές;”

Το όλο σχέδιο λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Κωνσταντινούπολη, όπου σε περίπου 50 σημεία θα πωλούνται προϊόντα σε μειωμένες τιμές, και στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο το μέτρο να έχει άμεσο αντίκτυπο στον πληθωρισμό σε εθνικό επίπεδο, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αμβλυνθούν οι αυξήσεις στις τιμές για τους κατοίκους των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας.

Αρκετοί βέβαια καταναλωτές στο Μπαϊραμπασά, διατυπώνουν την ελπίδα το μέτρο να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές του Μαρτίου.

«Είμαι περίεργη εάν θα το συνεχίσουν μετά τις εκλογές» είπε η 43χρονη νοικοκυρά Νεμπαχάτ Ντενίζ, που αγόρασε σπανάκι και μελιτζάνες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί, που επισκέφθηκε έναν πάγκο, στην Άγκυρα, επισήμανε ότι το σχέδιο θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμη και σε μόνιμη βάση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις