Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

26

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΑΤ, όπως ΕΝΦΙΑ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Από ‘κει που θα τα καταργούσαν, τα ενισχύουν με το ζόρι!
ΕΛΛΑΔΑ

ΜΑΤ, όπως ΕΝΦΙΑ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Από ‘κει που θα τα καταργούσαν, τα ενισχύουν με το ζόρι!

Διαταγή ενίσχυσης των ΜΑΤ με την απόσπαση 100 αστυνομικών, εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στις 7 Φεβρουαρίου 2019. «Από εκεί που θα καταργούσαν τα ΜΑΤ, καταργούν άλλες υπηρεσίες για να ενισχύσουν τα ΜΑΤ», υποστηρίζουν ένστολοι συνδικαλιστές. Η ενίσχυση με 100 αστυνομικούς σημαίνει τη δημιουργία επιπλέον 5 διμοιριών των ΜΑΤ, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος. […]

ΜΑΤ

Διαταγή ενίσχυσης των ΜΑΤ με την απόσπαση 100 αστυνομικών, εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στις 7 Φεβρουαρίου 2019.

«Από εκεί που θα καταργούσαν τα ΜΑΤ, καταργούν άλλες υπηρεσίες για να ενισχύσουν τα ΜΑΤ», υποστηρίζουν ένστολοι συνδικαλιστές.

Η ενίσχυση με 100 αστυνομικούς σημαίνει τη δημιουργία επιπλέον 5 διμοιριών των ΜΑΤ, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.

Στην ουσία, θέλουν να ενισχύσουν τις αποδυναμωμένες διμοιρίες που από 25 άτομα, οι περισσότερες ξεμένουν με 12-15 αστυνομικούς.

Η διαταγή που προήλθε με εντολές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε την αναστάτωση στο αστυνομικό προσωπικό εξαιτίας του εξαναγκαστικού τρόπου επιλογής των αστυνομικών. Από την άλλη, εξαιρούνται επιλεκτικά όσοι υπηρετούν σε υπηρεσίες φρούρησης ευπαθών στόχων και προσώπων, μεταξύ των οποίων πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν τον «εκβιαστικό» τρόπο απόσπασης των 100 αστυνομικών, ανεξαρτήτως επιθυμίας του ένστολου.

Την ίδια ώρα, ένστολοι συνδικαλιστές, αναφέρουν ότι τα ΜΑΤ στελεχώνονταν κυρίως από νέους αστυνομικούς που έβγαιναν από τις αστυνομικές σχολές και λάμβαναν την απαιτούμενη εκπαίδευση.

Τώρα παρατηρείται μια πρόχειρη ενίσχυση με ανεκπαίδευτους αστυνομικούς άνω των 25-27 χρόνων προκειμένου να ενταχθούν σε μία υπηρεσία με ειδικές δυσκολίες και κινδύνους. Τα ΜΑΤ αριθμούν 1.650 αστυνομικούς με 49 διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ.

Διαταγή απόσπασης

Στη διαταγή ζητείται από διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις η αποστολή στοιχείων αστυνομικών που επιθυμούν να αποσπαστούν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

«Επιλεκτικές» εξαιρέσεις

Με κατεπείγον σήμα την ίδια μέρα η ΓΑΔΑ παρακαλεί μέχρι τις 12:00 της 9/2/2019 να προτείνουν ονομαστικά τον αριθμό των αστυνομικών που θα αποσπαστούν στα ΜΑΤ, με συγκεκριμένη αριθμητική κατανομή.

Αναλυτικά:

Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών 14, Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιώς 11, Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής 14, Διεύθυνση Νοτιοανατολικής Αττικής 11, Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής 11, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής 15, Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής 13, Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής 11 (σύνολο 100).

Στις προϋποθέσεις για την επιλογή του προσωπικού είναι να μην εκκρεμεί μετάθεση σε υπηρεσία εκτός Αττικής, να μην εμπίπτει στις περιοριστικές διατάξεις για την απόσπασή του, να είναι μάχιμο και να μην έχει αφαιρεθεί ο οπλισμός, έστω και προσωρινά.

Οι εξαιρέσεις των υπηρεσιών από τις οποίες δεν πρέπει να υπάρξουν αποσπάσεις ήταν αυτές που προκάλεσαν τον εκνευρισμό μεγάλης μερίδας αστυνομικών και συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ.

Εξαιρούνται εκείνοι που υπηρετούν σε Ομάδες Μέτρων Τάξης των κατά τόπους τμημάτων ή σε Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και να μην έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση για τη στελέχωσή τους.

«Από εκεί που θα καταργούσαν τα ΜΑΤ, καταργούν άλλες υπηρεσίες για να ενισχύσουν τα ΜΑΤ»

Αυτό σχολιάζουν συνδικαλιστές αστυνομικοί μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο. Επιμένουν να καταγγέλλουν τον «εκβιαστικό» τρόπο απόσπασης των 100 αστυνομικών που θα γίνει με το προνόμιο επιλογής του διοικητή κάθε υπηρεσίας και ανεξαρτήτως του αν το επιθυμεί ή όχι ο προς μετακίνηση αστυνομικός.

Οι συνδικαλιστές τονίζουν, ακόμα, ότι με την απόφαση αυτή οι διμοιρίες των ΜΑΤ ενισχύονται πρόχειρα με ανεκπαίδευτους αστυνομικούς άνω των 25-27 ετών ενώ πρόκειται για μια υπηρεσία με ειδικές δυσκολίες και κινδύνους.

Η ενίσχυση ανά αστυνομική διεύθυνση κατανέμεται ως εξής:

– Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών 14 άτομα
– Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιώς 11 άτομα
– Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής 14 άτομα
– Διεύθυνση Νοτιοανατολικής Αττικής 11 άτομα
– Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής 11 άτομα
– Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής 15 άτομα
– Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής 13 άτομα
– Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής 11 άτομα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις