Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ο Μαδούρο πούλησε σχεδόν τον μισό χρυσό της Βενεζουέλας
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μαδούρο πούλησε σχεδόν τον μισό χρυσό της Βενεζουέλας

Περισσότερο από το 40% των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας πούλησε πέρυσι ο Νικολάς Μαδούρο, σε μία προσπάθεια να χρηματοδοτήσει κυβερνητικά προγράμματα και να πληρώσει εκατομμύρια σε κατόχους ομολόγων. Η κυβέρνηση πούλησε συνολικά 73 τόνους χρυσού σε δύο εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλη μία στην Τουρκία, δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Κάρλος Παπαρόνι. Αυτό είχε […]

Νικολάς Μαδούρο

Περισσότερο από το 40% των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας πούλησε πέρυσι ο Νικολάς Μαδούρο, σε μία προσπάθεια να χρηματοδοτήσει κυβερνητικά προγράμματα και να πληρώσει εκατομμύρια σε κατόχους ομολόγων.

Η κυβέρνηση πούλησε συνολικά 73 τόνους χρυσού σε δύο εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλη μία στην Τουρκία, δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Κάρλος Παπαρόνι.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν σε περίπου 110 τόνους τα αποθέματα χρυσού στα τέλη του 2019, από 184 τόνους, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Το χρέος μεγάλωνε επικίνδυνα και οι εναλλακτικές επιλογές στέρευαν, μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.

Έτσι ο Μαδούρο στράφηκε στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας, όπου βρίσκονται 2,34 εκατ. ούγιες χρυσού, αξίας περίπου 3,1 δισ. δολαρίων με τις τρέχουσες τιμές.

Η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποτρέψει περαιτέρω πωλήσεις χρυσού, για να μην λεηλατηθεί η χώρα στις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος Μαδούρο, εν μέσω διεθνών πιέσεων να πειστεί να παραδώσει την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση, σημειώνει το Bloomberg.

Περίπου 24 τόνοι χρυσού πωλήθηκαν στην εταιρεία Sardes Kiymetli Madenler SA, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον Παπαρόνι.

Επίσης, περίπου 27,3 τόνοι πήγαν στην Noor Capital των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο υπόλοιπος χρυσός που πουλήθηκε πέρυσι πήγε στην Goetz Gold, επίσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με τον Παπαρόνι.

Οι εταιρείες δεν θέλησαν ωστόσο να σχολιάσουν κάτι.

Η πρόκληση του Μαδούρο

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ένα μικρής διάρκειας βίντεο προκάλεσε ξεσηκωμό στους εξαθλιωμένους πολίτες της Βενεζουέλας που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ούτε ένα πιάτο φαγητό.

Στο βίντεο απεικονιζόταν ο Πρόεδρός τους Νικολάς Μαδούρο να γευματίζει πλουσιοπάροχα με μπριζόλες του διάσημου σεφ Salt Bae απολαμβάνει τη φιλοξενία του μάγειρα καπνίζοντας πούρο.

Ο Μαδούρο είχε επισκεφθεί το εστιατόριο του Salt Bae στην Κωνσταντινούποληεπιστρέφοντας στο Καράκας από την Κίνα όπου είχε πάει για προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων.

Τον ίδιο μήνα η Τουρκία δεχόταν ένα ακόμα φορτίο χρυσού από τη Βενεζουέλα αξίας περίπου 34 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με αυτή την παρτίδα του Σεπτεμβρίου η Τουρκία είχε αναγορευθεί στον Νο1 παγκοσμίως εισαγωγέα χρυσού από τη Βενεζουέλα, ξεπερνώντας τους 23,6 τόνους που αντιστοιχούσαν σε αξία 900 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εικόνα σε σχέση με το 2017 είχε αλλάξει εντελώς

Νο1 εισαγωγέας χρυσού Βενεζουέλας τότε ήταν οι ΗΠΑ, με 335 μόλις κιλά, πληρώνοντας κάτι περισσότερο από 13 εκατομμύρια δολάρια.

Όταν ο Salt Bae συνειδητοποίησε τον σάλο που είχε προκληθεί, έσβησε το βίντεο και το ευχαριστήριο ποστ προς τον Μαδούρο από το λογαριασμό του – όμως, μέσα ενημέρωσης ανά τον πλανήτη το είχαν ήδη αναπαραγάγει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις