Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σφίγγει ο κλοιός για τον Μαδούρο: Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Σουηδία αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σφίγγει ο κλοιός για τον Μαδούρο: Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Σουηδία αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας αναγνώρισαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή έληξε η διορία που είχαν θέσει με τελεσίγραφό τους ηγέτες δυτικών κρατών, ζητώντας από τον Μαδούρο να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. Ο Μαδούρο απέρριψε […]

Γκουαϊδό

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας αναγνώρισαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή έληξε η διορία που είχαν θέσει με τελεσίγραφό τους ηγέτες δυτικών κρατών, ζητώντας από τον Μαδούρο να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Ο Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο και προέβη στον ελιγμό να προτείνει τη διενέργεια βουλευτικών -και όχι προεδρικών, όπως του ζητούσαν- εκλογών, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

«Η Ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επίσημα τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Γκουαϊδό ως εν ενεργεία πρόεδρο της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καλώντας τον Γκουαϊδό να προκηρύξει εκλογές.

Στο Λονδίνο ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζέρεμι Χαντ σημείωσε στο twitter: «Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές».

O Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων

«Είναι μια επιλογή που είναι στο τραπέζι» είπε σε συνέντευξή του στο CBS ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος σε μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση, αυξάνοντας την πίεση προς τον Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απάντησε δηλώνοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα φύγει από τον Λευκό Οίκο έχοντας «λερώσει τα χέρια του με αίμα» αν επιμείνει στην επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων, ο Μαδούρο κάλεσε τον Τραμπ να σεβαστεί τη Βενεζουέλα, ρωτώντας αν θέλει να «επαναλάβει ένα Βιετνάμ στη Λατινική Αμερική».

Στη συνέχεια ο Νικολάς Μαδούρο απευθύνθηκε και στον Χουάν Γκουαϊδό λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πληγώσει άλλο τη χώρα, πρέπει να σταματήσει αυτή την πραξικοπηματική στρατηγική».

Την ίδια στιγμή ο Γκουαϊδό, σε χθεσινή του συνέντευξη, κάλεσε εκ νέου τον Στρατό να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να συνδράμει και να σταθεί στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας. Παράλληλα προέτρεψε τους κατοίκους της Βενεζουέλας να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την ίδια στάση, κράτησε νωρίτερα και η Ουάσιγκτον, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαΐδό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις