Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 32χρονη Ελληνίδα θα φέρει στον κόσμο το παιδί των “τριών πατέρων”
ΕΛΛΑΔΑ

32χρονη Ελληνίδα θα φέρει στον κόσμο το παιδί των “τριών πατέρων”

Στην 28η εβδομάδα κύησης βρίσκεται 32χρονη Ελληνίδα, η οποία έμεινε έγκυος με τη μέθοδο των “τριών πατέρων”. Η νεαρή γυναίκα υποβλήθηκε στην τεχνική τεχνητής γονιμοποίησης που πραγματοποιείται με γονίδια από τρία διαφορετικά πρόσωπα, με τη συμμετοχή της κλινικής Embryotools της Βαρκελώνης, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η ισπανική εφημερίδα El Pais. Ο Νούνο Κόστα-Μπόρχες της […]

32χρονη Ελληνίδα θα φέρει στον κόσμο το παιδί των τριών πατέρων

Στην 28η εβδομάδα κύησης βρίσκεται 32χρονη Ελληνίδα, η οποία έμεινε έγκυος με τη μέθοδο των “τριών πατέρων”.

Η νεαρή γυναίκα υποβλήθηκε στην τεχνική τεχνητής γονιμοποίησης που πραγματοποιείται με γονίδια από τρία διαφορετικά πρόσωπα, με τη συμμετοχή της κλινικής Embryotools της Βαρκελώνης, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ο Νούνο Κόστα-Μπόρχες της Embryotools, τονίζει πως η τεχνική αναπτύχθηκε έπειτα από μακρύ πειραματισμό σε ινδικά χοιρίδια στην Ισπανία.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε σε συνέδρια της αμερικανικής εταιρείας τεχνητής γονιμοποίησης.

Στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ινστιτούτου Life στην Αθήνα.

Τι περιλαμβάνει η μέθοδος “των τριών πατέρων”

Η τεχνική συνίσταται στην τοποθέτηση σε άλλο ωάριο, το οποίο αργότερα γονιμοποιείται, του γενετικού υλικού του πυρήνα του ωαρίου μίας γυναίκας.

Αυτό συμβαίνει είτε μέσω της αφαίρεσης όλου του πυρήνα, είτε – όπως συνέβη στην παρούσα περίπτωση – των χρωμοσωμάτων, όταν αυτά τοποθετούνται σε σειρά κατά τη διάρκεια της διαίρεσης του γαμέτη.

Έτσι, το έμβρυο που προκύπτει, θα διαθέτει το γενετικό υλικό από τρεις πηγές: Του πυρήνα της δότριας μητέρας, του σπέρματος και ενός μικρού τμήματος που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια του ωαρίου της λήπτριας μητέρας, ένα όργανο του κυτταρικού κυτοπλάσματος.

Εξ΄ου και η ονομασία της τεχνικής των «τριών γενετικών γονέων» ή “τριών πατέρων”.

Το όργανο του κυτταρικού πλάσματος, διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο στον ενεργητικό κύκλο των κυττάρων.

Το DNA του θεωρείται κληρονόμος ενός αρχαίου βακτηρίου, το οποίο συνενώθηκε με ένα άλλο προκειμένου να δημιουργήσουν το ευκαρυωτικό κύτταρο, από το οποίο συνίσταται ο οργανισμός της πλειονότητας των σημερινών ζωντανών οργανισμών.

Σε ποιους απευθύνεται η επαναστατική τεχνική

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το σύστημα αυτό της τεχνητής γονιμοποίησης αναπτύχθηκε προκειμένου να γεννηθούν παιδιά που δεν θα κληρονομούν τις αλλοιώσεις του γoνιδιώματος των μιτοχονδρίων της μητέρας.

Ευρέως έχει χρησιμοποιηθεί στο Μεξικό και τη Βρετανία.

Όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για μία προσπάθεια να αποφευχθεί κάποια ασθένεια που συνδέεται με το DNA στα μιτοχόνδρια.

Στόχος ήταν η διευκόλυνση της γονιμοποίησης ενός ωαρίου, πρακτικά γενετικά ταυτόσημου με της δότριας, η οποία παρουσιάζει χαμηλή ωαριακή ανταπόκριση.

Η δότρια είχε υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις που οφείλονταν σε ενδομητρίωση, γεγονός που εμποδίζει τις διαδικασίες για την εμφύτευση γονιμοποιημένων ωαρίων.

Προηγουμένως, η ίδια είχε υποβληθεί σε τέσσερις κύκλους τεχνητής γονιμοποίησης χωρίς να κατορθώσει να μείνει έγκυος.

Πράσινο φως για την Ελλάδα – Όχι για την Ισπανία

Η ισπανική κλινική τονίζει πως υπάρχουν άλλες 24 γυναίκες που περιμένουν να υποβληθούν στην ίδια τεχνική.

Σε οκτώ περιπτώσεις, μάλιστα, ήδη υπάρχουν δημιουργηθέντα έμβρυα.

«Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Δεν δύναται αυτή η τεχνική να ενταχθεί στην κανονική λειτουργία μίας οποιασδήποτε κλινικής τεχνητής γονιμοποίησης από τη μία ημέρα στην άλλη. Απαιτεί εξειδικευμένη τεχνολογία και μία γερή κατάρτιση των ερευνητών με εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα αυτό», τονίζει η Γκλόρια Καλντερόν, συνιδρύτρια και διευθύντρια της Embryotools.

Στην ανακοίνωσή της, η κλινική πληροφορεί πως στην Ισπανία ο νόμος δεν επιτρέπει την εφαρμογή αυτής της τεχνικής.

Ωστόσο, υπάρχει μία πιθανότητα να εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Υποβοηθούμενης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής – κάτι που δεν έχει συμβεί προς το παρόν.

Ουσιαστικά, την ίδια στιγμή που γινόταν γνωστή η δοκιμή της μεθόδου στην Αθήνα, η κλινική Margen στη Γρανάδα ελάμβανε αρνητική απάντηση στην αίτησή της να πράξει το ίδιο στην Ισπανία.

Πρόκειται για τη δοκιμαστική εφαρμογή της μεθόδου σε 5, ή 10 περιπτώσεις τον χρόνο σε ζευγάρια «με τρεις, ή περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες τεχνητής γονιμοποίησης, όπου οι γυναίκες είναι υγιείς, το σπέρμα κανονικό και δεν υπάρχει κάποιο ενδοκρινολογικό, ή ανοσοποιητικό πρόβλημα στη λήπτρια», όπως εξηγεί η κλινική.

«Τα μη ικανά να χρησιμοποιηθούν ωάρια θα χρησιμεύσουν για να διαπιστωθεί η αιτία του προβλήματος στο ωόπλασμά τους, το οποίο παραμένει στο ωάριο μετά την αφαίρεση του πυρήνα. Έτσι, θα κατανοηθεί ο λόγος που δεν ήταν εφικτή η εγκυμοσύνη”, τονίζει η ίδια κλινική.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις