Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πενταετές ομόλογο: Πάνω από το 3,5% το επιτόκιο – “Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία”, λέει ο Τσακαλώτος
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πενταετές ομόλογο: Πάνω από το 3,5% το επιτόκιο – “Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία”, λέει ο Τσακαλώτος

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο. Η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο είναι υψηλό και πλησιάζει εκείνο με το οποίο δανείζονται χώρες όπως η Αργεντινή, το Μεξικό και η Βραζιλία, ενώ απέχει πολύ από το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι […]

ομόλογο

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο.

Η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο είναι υψηλό και πλησιάζει εκείνο με το οποίο δανείζονται χώρες όπως η Αργεντινή, το Μεξικό και η Βραζιλία, ενώ απέχει πολύ από το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Το σταθερό επιτόκιο του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,4%.

Η έκδοση λαμβάνει χώρα σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς. Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου έλαβε χώρα το 2014 με επιτόκιο 4,95% και τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%.

Στην Ελλάδα προσφέρθηκαν κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα -και σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το επιτόκιο του πενταετούς ομόλογου θα βρεθεί στο 3,75% με 3,875%- το επιτόκιο να πέσει στο 3,60%.

Το επιτόκιο ξεπερνά το όριο του 3,5% που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Τσακαλώτος: Μειώθηκαν τα hedge funds και αυξήθηκαν οι πραγματικοί επενδυτές

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου έκλεισε με επιτόκιο 3,45% και απόδοση 3,6%, από την οποία προσελκύστηκαν προσφορές άνω των 10 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε θετικό ότι μειώθηκαν τα hedge funds και αυξήθηκαν οι «πραγματικοί» μεσοπρόθεσμοι επενδυτές.Σε λίγη ώρα θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις ο ίδιος στη Βουλή.

Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος

Με μικρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο, στον απόηχο της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, ενώ χαμηλός ήταν ο τζίρος.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 635,51 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,76%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 626,72 μονάδες (-0,63%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 32,597 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 19.206.821 μετοχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,32%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+2,29%) και των Ταξιδιών (+1,79%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης των Τροφίμων (-0,57%).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις