Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Εγώ, η Όλγα: Η συγκλονιστική ιστορία της νεαρής που σόκαρε την Τσεχοσλοβακία
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγώ, η Όλγα: Η συγκλονιστική ιστορία της νεαρής που σόκαρε την Τσεχοσλοβακία

Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία της Όλγκα Χεπνάροβα, της νεαρής που σόκαρε τη Τσεχοσλοβακία στις αρχές της δεκαετίας του ’70 Εγώ, η Όλγα (Já, Olga Hepnarová) Σκηνοθεσία:  Πετρ Κάζντα, Τόμας Βάινρεμπ Παίζουν: Μιχαλίνα Ολσζάνσκα, Όντρεϊ Μάλι, Μάρτα Μάζουρεκ Η Όλγκα Χεπνάροβα, το 1973 διέπραξε μαζική δολοφονία αθώων ανθρώπων στην Τσεχία, ρίχνοντας ένα λεωφορείο πάνω σε μια στάση του […]

Εγώ, η Όλγα

Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία της Όλγκα Χεπνάροβα, της νεαρής που σόκαρε τη Τσεχοσλοβακία στις αρχές της δεκαετίας του ’70

Εγώ, η Όλγα (Já, Olga Hepnarová)

Σκηνοθεσία:  Πετρ Κάζντα, Τόμας Βάινρεμπ

Παίζουν: Μιχαλίνα Ολσζάνσκα, Όντρεϊ Μάλι, Μάρτα Μάζουρεκ

Η Όλγκα Χεπνάροβα, το 1973 διέπραξε μαζική δολοφονία αθώων ανθρώπων στην Τσεχία, ρίχνοντας ένα λεωφορείο πάνω σε μια στάση του τραμ.

Η περίπτωση της που ως θύμα κακοποίησης επέλεξε τον δρόμο της εκδίκησης, εμπνέει τους Τσέχους δημιουργούς Πετρ Κάζντα και Τόμας Βάινρεμπ.

Μεγαλωμένη στην κομμουνιστική Πράγα του ’50 και του ’60, η Όλγκα είναι ένα προβληματικό παιδί που έπεφτε συχνά θύμα εκφοβισμού από τους συμμαθητές της.

Ούτε όμως μέσα στην αυστηρή οικογένεια, η νεαρή κοπέλα βρίσκει την αγάπη που ζητάει κι έτσι σταδιακά απομονώνεται και παρουσιάζει αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν μπορεί να στεριώσει σε καμία δουλειά, της είναι δύσκολο να συνάψει οποιαδήποτε σχέση κι έτσι σχεδιάζει να εκδικηθεί την κοινωνία.

Το καλοκαίρι του 1973 τη βρίσκει να εργάζεται ως οδηγός λεωφορείου, που αποφασίζει, όπως δηλώνει στο τελευταίο της γράμμα, να το ρίξει πάνω σε αθώους περαστικούς για να τιμωρήσει όσους την καταδίκασαν να ζει μέσα στο μίσος.

Οι σκηνοθέτες Πετρ Κάζντα και Τόμας Βάινρεμπ εμβαθύνουν στην περίπλοκη ψυχοσύνθεση της Χεπνάροβα, τη σεξουαλική της καταπίεση και την άτεγκτη κοινωνία στην οποία μεγάλωσε.

Ασπρόμαυρα πλάνα και εντυπωσιακή ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια Μιχαλίνα Ολσζάνσκα.

Η ταινία κέρδισε τα Βραβεία Czech Lion Καλύτερης Α και Β Γυναικείας Ερμηνείας από την Τσέχικη Ακαδημία Κινηματογράφου και η Παγκόσμια πρεμιέρα της ήταν ως ταινία έναρξης στο Panorama του φεστιβάλ Βερολίνου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις