Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

06

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ / Ριζικές αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης – Κλειδιά σε 17χρονους και “λάδωμα” τέλος
ΕΛΛΑΔΑ

Ριζικές αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης – Κλειδιά σε 17χρονους και “λάδωμα” τέλος

Ριζικές αλλαγές έρχονται στα διπλώματα οδήγησης – Κλειδιά μπορούν να έχουν και οι 17χρονοι σύμφωνα με νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Μεταφορών Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται αυστηρές δικλείδες ασφαλείας ώστε να καταπολεμηθεί το χρόνιο πρόβλημα του «λαδώματος». Σε ό,τι αφορά τους νέους οδηγούς, το υπουργείο Μεταφορών δείχνει να υιοθετεί το μοντέλο που τηρείται σε χώρες όπως οι […]

διπλώματα οδήγησης

Ριζικές αλλαγές έρχονται στα διπλώματα οδήγησης – Κλειδιά μπορούν να έχουν και οι 17χρονοι σύμφωνα με νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Μεταφορών

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται αυστηρές δικλείδες ασφαλείας ώστε να καταπολεμηθεί το χρόνιο πρόβλημα του «λαδώματος».

Σε ό,τι αφορά τους νέους οδηγούς, το υπουργείο Μεταφορών δείχνει να υιοθετεί το μοντέλο που τηρείται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα απόκτησης διπλώματος από νέους και νέες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος ηλικίας.

Παρά ταύτα, μέχρι να «κλείσουν» τα 18 θα μπορούν να κυκλοφορούν το όχημά τους με την επίβλεψη συνοδού.

Μεγάλες αλλαγές έρχονται και στον τρόπο εξέτασης για την απόκτηση διπλώματος.

Τέλος στο λάδωμα; 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους», το υπουργείο Μεταφορών ετοιμάζει ένα σύστημα «Μεγάλου Αδελφού», καθώς στα οχήματα εξέτασης θα υπάρχουν κάμερες και μικρόφωνα.

Στόχος  είναι να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του «λαδώματος».

Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα καταγράφουν λεπτομερώς τη διαδικασία της εξέτασης και τις επιδόσεις του εξεταζόμενου, έτσι ώστε να διαπιστώνεται αν έλαβε ορθώς το δίπλωμα ή αν «κόπηκε» άδικα.

Το υπουργείο αποφάσισε να ορίζονται με κλήρωση οι εξεταστές, οι οποίοι πλέον θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις από τον εξεταστή ή εξεταζόμενο οι επιπτώσεις και τα πρόστιμα θα είναι «τσουχτερά».

Για τις πολύ σοβαρές παραβάσεις τα πρόστιμα θα ανέρχονται στα 1.000 ευρώ για τους εξεταζόμενους, στις 2.000 ευρώ για τους εξεταστές και εκπαιδευτές και στις 6.000 ευρώ για τις σχολές οδηγών.

Η υποτροπή σε παρόμοια παράβαση θα σημαίνει από τριπλασιασμό των προστίμων έως και αφαίρεση αδείας για μέχρι έξι χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις