alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Στα χέρια των Αρχών συμμορία με καλάσνικοφ που ανατίναζε ΑΤΜ – Ο ρόλος 27χρονης
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα χέρια των Αρχών συμμορία με καλάσνικοφ που ανατίναζε ΑΤΜ – Ο ρόλος 27χρονης

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ανατίναζαν το ένα μετά το άλλο τα ΑΤΜ στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της Στερεάς, έκαιγαν τα κλεμμένα αυτοκίνητα ή τα “έλουζαν” με χλωρίνη ή τα έριχναν στη… θάλασσα (!), πόνταραν  τη “λεία” στα καζίνο, γλεντούσαν στα νυχτερινά κέντρα και τα ηγετικά μέλη διέμεναν σε σπίτια με πισίνες!

Σε Εύβοια και Νότια Αττική 

Ο  λόγος για την πολυπρόσωπη συμμορία ανατινάξεων Α.Τ.Μ που δρούσε κυρίως στην Εύβοια αλλά και στα Νότια της Αττικής, έξι μέλη της οποίας συνελήφθησαν μετά από πολύμηνη επιχείρηση αστυνομικών της Ασφάλειας Ευβοίας.

Δύο συλληφθέντες οι αρχηγοί, ο ρόλος της νεαρής γυναίκας 

Δύο από τους συλληφθέντες θεωρούνται αρχηγικά μέλη της συμμορίας η οποία είχε προχωρήσει και σε ληστείες χρηματαποστολών, ενώ ρόλο παρατηρητή για την επιλογή των ΑΤΜ και των οδών διαφυγής, αποδίδεται σε 27χρονη, φίλη του ενός εκ των δύο ηγετικών μελών της συμμορίας.

Ψάχνουν το καλάσνικοφ της συμμορίας 

Μετά την εξάρθρωση της  συμμορίας, που ευθύνεται έως στιγμής για δέκα ανατινάξεις ΑΤΜ και δύο ληστρικές επιθέσεις κατά θωρακισμένων οχημάτων χρηματαποστολών, οι αστυνομικοί ψάχνουν να εντοπίσουν τουλάχιστον ένα καλάσνικοφ, που διέθεταν οι “βομβιστές των ΑΤΜ”, αλλά και δύο ακόμη άτομα.

Έρευνα και για τους “πυροτεχνουργούς” 

Πρόκειται, σύμφωνα με την Αστυνομία για τους “πυροτεχνουργούς” της  εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι συναρμολογούσαν τους μηχανισμούς ανατίναξης.

Πότε αέριο, πότε εκρηκτικά

Είτε με διοχέτευση αερίου στο πίσω μέρος των ΑΤΜ όπου βρίσκονταν οι κασετίνες με τα χρήματα, είτε με εκρηκτική ύλη πυροδοτούμενη με φιτίλι όταν η θωράκιση του στόχου  το… απαιτούσε!

Το ύψος της “λείας”

Η “λεία” της οκταμελούς συμμορίας που διέθετε κρησφύγετα τόσο κοντά στη Χαλκίδα, όσο και στα Νότια Προάστια της Αττικής, υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 450.000 ευρώ, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Δηλώσεις Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς

Δηλώσεις για την εξάρθρωση της συμμορίας με το καλάσνικοφ, έκανε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας:

“Πετύχαμε”, είπε “να συλλάβουμε έξι μέλη της οργάνωσης και να εξιχνιάσουμε δέκα 10 περιπτώσεις εκρήξεων, στις περισσότερες από τις οποίες οι δράστες διέρρηξαν τα μηχανήματα και αφαίρεσαν χρηματικά ποσά από το εσωτερικό τους.

Επιπλέον, εξιχνιάσαμε και δύο υποθέσεις ληστείας και απόπειρας ληστείας, τις οποίες διέπραξαν ομοίως μέλη της σπείρας, σε βάρος υπαλλήλων εταιρειών φύλαξης που διενεργούσαν χρηματαποστολές”.

Τι είπε ο αστυνόμος εκπρόσωπος Τύπου  

Λεπτομέρειες για τη δράση της συμμορίας έδωσε ο επικεφαλής Ενημέρωσης Στερεάς Ελλάδας, Αστυνόμος Β Σταύρος Κουτουλογέννης.

Είπε ότι πρόκειται για πέντε άνδρες, ηλικίας 33, 45, 37, 24 και 35 ετών, καθώς και μία 27χρονη, ενώ διερευνώνται τα στοιχεία ταυτότητας δύο ακόμη συνεργών τους.

Έκλεβαν ΙΧ από Αττική

“Για τη διάπραξη  των ληστειών και εκρήξεων σε Α.Τ.Μ.”, συνέχισε “αφαιρούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από περιοχές της Αττικής, τα οποία μετά την ολοκλήρωση των εγκληματικών τους ενεργειών, είτε κατέστρεφαν ολοκληρωτικά (προκαλώντας σε αυτά πυρκαγιά), είτε περιέλουζαν το εσωτερικό τους με χλωρίνη, με σκοπό να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Η διοχέτευση αερίου 

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προέβαιναν στην ανατίναξη των Α.Τ.Μ., κυρίως με τη μέθοδο «PLOFKRAAK» (διοχέτευση αερίου).

Πώς χτυπούσαν τις χρηματαποστολές

Όσον αφορά δε στις περιπτώσεις διάπραξης ληστειών σε χρηματαποστολές, “έθεταν σε παρακολούθηση την πορεία των οχημάτων που διενεργούσαν τις χρηματαποστολές και ενεργούσαν τη στιγμή που ο υπάλληλος («security») θα παραλάμβανε τις ειδικές κασετίνες με τα χρήματα, για να του επιτεθούν και να τις αφαιρέσουν.

Το καλάσνικοφ

Γίνεται μάλιστα μνεία ότι στις περισσότερες από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, κατά την τέλεση των εγκληματικών τους ενεργειών, οι δράστες έφεραν μαζί τους βαριοπούλα και βαρύ οπλισμό, αποτελούμενο από πολεμικό τυφέκιο, τύπου «Kalashnikov».