Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αναλυτές: “Ο Τσίπρας, να μην σκέφτεται μόνο τον εαυτό του – Από μία ξεδοντιασμένη κυβέρνηση, καλύτερα πρόωρες εκλογές”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αναλυτές: “Ο Τσίπρας, να μην σκέφτεται μόνο τον εαυτό του – Από μία ξεδοντιασμένη κυβέρνηση, καλύτερα πρόωρες εκλογές”

Στην Ελλάδα είναι το βλέμμα των αναλυτών, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων Μιλώντας στο CNBC, εκτιμούν πως η χώρα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ακόμα και αυτοί που δεν το πιστεύουν, συμφωνούν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να προσφύγουν οι Έλληνες στις κάλπες. «Θα έλεγα ότι είναι αρκετά μεγάλη […]

CNBC-πρόωρες-εκλογές.jpg

Στην Ελλάδα είναι το βλέμμα των αναλυτών, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων

Μιλώντας στο CNBC, εκτιμούν πως η χώρα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ακόμα και αυτοί που δεν το πιστεύουν, συμφωνούν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να προσφύγουν οι Έλληνες στις κάλπες.

«Θα έλεγα ότι είναι αρκετά μεγάλη η πιθανότητα να προκηρύξει ο Τσίπρας πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Μάαρτε Βίφελααρς, οικονομολόγος της Rabobank, στο CΝΒC.

Όμως, καθώς θα γίνει μία κυβέρνηση μειοψηφίας και ανίσχυρη, μπορεί να αξίζει περισσότερο για τον Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές παρά να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο», συμπλήρωσε.

Ο Κονσταντίν Φρέιζερ εκτιμά ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες. Ο αναλυτής της TS Lombard πιστεύει ότι η διενέργεια των πρόωρων εκλογών θα ήταν θετικό σημάδι για τις αγορές.

«Οι δανειστές και η ΕΕ θα παρακολουθούν στενά όχι μόνο την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και τους αριθμούς στο κοινοβούλιο για τις άλλες υποθέσεις της κυβέρνησης. Οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να ήταν θετικό σημάδι για τις αγορές. Θα ήταν καλύτερο από μια ξεδοντιασμένη κυβέρνηση μειοψηφίας να έρθει στην εξουσία η φίλα προσκείμενη στις επιχειρήσεις αντιπολίτευση», εξήγησε.

«Αν ο Τσίπρας επιβιώσει της ψήφου εμπιστοσύνης, περιμένω ότι πρώτα θα προσπαθήσει να περάσει πολιτικές που καλύπτουν επιδόματα και φορολογικές αλλαγές προτού προκηρύξει εκλογές.

Αν αποτύχει να περάσει τέτοια μέτρα θα μπορούσε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση.

Αν δε δοκιμάσει η αντιπολίτευση θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική καμπάνια», ανέφερε ακόμη η Βίφελααρς.

Bloomberg: Θετικό σενάριο για τους επενδυτές οι πρόωρες εκλογές

Σε άρθρα διεθνών Μέσων Ενημέρωσης το σενάριο πρόωρων εκλογών χαρακτηρίζεται ως μια, ενδεχομένως, «καλή είδηση».

Εκτενές το αφιέρωμα του Bloomberg, στο οποίο ο εκπρόσωπος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence, Βολφγκάνγκο Πίκολι, υποστηρίζει ότι «οι πρόωρες εκλογές είναι μια καλή είδηση για τους επενδυτές».

Ο ίδιος αναφέρει ότι «η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο εδώ και εβδομάδες και όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι».

«Με τις εκλογές να διεξάγονται κανονικά μετά τον Σεπτέμβριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενδέχεται να έρθει στην εξουσία η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να υπηρετήσει όλη τη θητεία του και να φέρει μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας μετά από χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας» επισημαίνει το Bloomberg.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι

Το Bloomberg περιγράφει, ωστόσο, και τους πιθανούς κινδύνους που έχει το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

«Ενώ η Ελλάδα βγήκε από μία σειρά προγραμμάτων διάσωσης το 2018, η τελευταία κατάσταση στη χώρα αντανακλά την ευρύτερη αβεβαιότητα στην Ευρώπη σε μία εποχή γεωπολιτικών αλλαγών προς μία άνοδο του λαϊκισμού, που μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάιο».

Bild: «Επιστρέφει η ελληνική κρίση;»

Στο δημοσίευμα της Bild τονίζεται ότι «μετά την οικονομική κρίση, τώρα ξεσπά και κυβερνητική κρίση. Το πρωί της Κυριακής, ο κυβερνητικός συνασπισμός της αριστεράς και της δεξιάς διαλύθηκε».

Με τον δραματικό τίτλο «η κυβέρνηση διαλύεται, διαφαίνονται σημάδια για νέες εκλογές» κοσμεί το δικό της ρεπορτάζ η γερμανική σελίδα οικονομικών θεμάτων DWN, προσθέτοντας ότι «οι πιθανότητες επιστροφής της Δεξιάς στην εξουσία δεν είναι κακές».

Ευθεία προτροπή προς τον Αλέξη Τσίπρα να προβεί άμεσα στην προκήρυξη εκλογών κάνει μέσα από άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post: 

«Ο Τσίπρας καλά θα έκανε να σκεφτεί όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τη χώρα του και να προκηρύξει γρήγορα νέες εκλογές.

Μόλις η χώρα της κρίσης φάνηκε να σταθεροποιείται, ξεκινά στην Αθήνα κυβερνητική κρίση. Ο συνασπισμός αριστεράς και δεξιών λαϊκιστών βρίσκεται στο τέλος του», υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Rheinische Post Γκερντ Χέλερ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις