Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τέλος οι φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων – Έρχονται αυξήσεις «φωτιά»
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τέλος οι φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων – Έρχονται αυξήσεις «φωτιά»

Ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου Οι φορολογούμενοι σε 3.792 περιοχές της χώρας έχουν μόλις λίγες ημέρες για ολοκληρώσουν αγορά ή γονική παροχή προτού ο φόρος εκτοξευτεί έως και 50%. Οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ενεργοποιούνται από την […]

Ενεργοποιούνται-οι-νέες-αντικειμενικές-αξίες-για-όλες-τις-μεταβιβάσεις-ακινήτων-

Ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου

Οι φορολογούμενοι σε 3.792 περιοχές της χώρας έχουν μόλις λίγες ημέρες για ολοκληρώσουν αγορά ή γονική παροχή προτού ο φόρος εκτοξευτεί έως και 50%.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά για όλες τις μεταβιβάσεις και τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα στις περιοχές, στις οποίες οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν.

Την ίδια ώρα αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές το 2019 και το 2020, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς.

Η διαδικασία υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών το 2019 θα γίνει με τον τρόπο που έγινε φέτος, δηλαδή θα επιστρατευθούν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων προκειμένου να προσδιοριστούν οι τιμές ζώνης και συντελεστές εμπορικότητας.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία καθορίζει τη διαδικασία που θα ακολουθείται στο εξής για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Η τροπολογία προβλέπει πως οι ιδιώτες εκτιμητές που προσέλαβε φέτος το υπουργείο Οικονομικών για να προσδιορίσουν τις τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα θα επιστρατεύονται εφεξής για τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές θα προχωρούν με κάθε πρόσφορο μέσο στη διαμόρφωση επιστημονικά τεκμηριωμένης εισήγησης, την οποία και θα παραδίδουν στις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου.

Οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα στις περιοχές που οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν.

Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην Καλλιθέα που επιβαρύνεται σήμερα με φόρο μεταβίβασης 1.842,75 ευρώ, από την Πρωτοχρονιά ο φόρος για το ίδιο ακίνητο εκτοξεύεται στις 2.720,25 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 47,6%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις