Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

30

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Έλληνες αστυνομικοί γδύνουν, βασανίζουν και ξυλοκοπούν μετανάστες (vid)
ΕΛΛΑΔΑ

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Έλληνες αστυνομικοί γδύνουν, βασανίζουν και ξυλοκοπούν μετανάστες (vid)

Φρίκη και προβληματισμούς προκαλούν τα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) Άνδρες έχουν γυρισμένη την πλάτη τους στην κάμερα, δείχνοντας τις βαθιές πληγές τους. Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει ξανά την ελληνική αστυνομία για βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο. Η οργάνωση κατηγορεί την αστυνομία για ξυλοδαρμό μεταναστών και αιτούντων άσυλο που μπαίνουν παράνομα […]

Άνθρωποι, σκιά, τοίχος

Φρίκη και προβληματισμούς προκαλούν τα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW)

Άνδρες έχουν γυρισμένη την πλάτη τους στην κάμερα, δείχνοντας τις βαθιές πληγές τους.

Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει ξανά την ελληνική αστυνομία για βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο.

Η οργάνωση κατηγορεί την αστυνομία για ξυλοδαρμό μεταναστών και αιτούντων άσυλο που μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα, από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Οι τραυματισμοί που προβάλλονται στο βίντεο- το οποίο γυρίστηκε στην Αδριανούπολη τον Αύγουστο- προκλήθηκαν από επιθέσεις της ελληνικής αστυνομίας κατά τις «επαναπροωθήσεις» στον Έβρο, καταγγέλλει η οργάνωση.

Η HRW μίλησε με ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Τυνησία και την Υεμένη.

Αυτοί περιέγραψαν 24 περιστατικά επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα στην Τουρκία, στον Έβρο.

Όλοι μίλησαν για βίαιη συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας και από μέλη άλλων σωμάτων, που φορούσαν στολές και μάσκες, δίχως αναγνωρίσιμα διακριτικά.

Δώδεκα ανέφεραν πως τους πήραν τα πράγματά τους, ακόμη και χρήματα και έγγραφα.

Επτά είπαν πως τους έβγαλαν τα ρούχα ή τα παπούτσια και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τα εσώρουχα μέσα στην παγωνιά, τη νύχτα.

Ακόμη, κατήγγειλαν ότι τους χτύπησαν με τα χέρια και κλομπ.

Ένας Μαροκινός κατήγγειλε ότι ένας άνδρας, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τον έσυρε από τα μαλλιά, τον ανάγκασε να γονατίσει, έβαλε ένα μαχαίρι στο λαιμό του και τον υπέβαλλε σε ψεύτικη «εκτέλεση».

Ανάμεσά τους μία 19χρονη έγκυος από τη Συρία και μια Αφγανή που είπε ότι οι αστυνομικοί πήραν τα παπούτσια των δύο παιδιών της.

«Άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει έγκλημα κρατούνται, ξυλοκοπούνται, και τους πετάνε έξω από την Ελλάδα. Χωρίς να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα ή η ασφάλειά τους», δήλωσε ο Τοντόρ Γκάρντος, ερευνητής της HRW στην Ευρώπη.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει αμέσως να ερευνήσουν τις επανειλημμένες καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις», συμπλήρωσε.

Βαθιά ανησυχία για τις καταγγελίες για συστηματικές επαναπροωθήσεις εξέφρασε η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ 

«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ένα σημαντικό αριθμό αξιόπιστων αναφορών για αναγκαστικές επιστροφές στην Τουρκία, στον Έβρο», δήλωσε ο Λίο Ντομπς, εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Αθήνα.

«Τέτοιες αναφορές προκαλούν βαθιά ανησυχία. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε μοιραστεί αυτές τις ανησυχίες με τις ελληνικές αρχές. Ζητήσαμε να γίνει έρευνα για τα περιστατικά, όπως και να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή τους», συμπλήρωσε.

Όμως, η αντίδραση της Αθήνας απέτυχε να διασφαλίσει πρόσβαση στο άσυλο και προστασία από τις αναγκαστικές επιστροφές για εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις