Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

13

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΟΠΕΚΑ αγροτική εστία 2024: Ποια είναι τα θερινά προγράμματα των αγροτών και πως υλοποιούνται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ αγροτική εστία 2024: Ποια είναι τα θερινά προγράμματα των αγροτών και πως υλοποιούνται

ΟΠΕΚΑ αγροτική εστία 2024: Διευρυμένα είναι φέτος τα προγράμματα του Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού

Διευρύνεται τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που πραγματοποιεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενείας μέσω του ΟΠΕΚΑ και απευθύνεται στους δικαιούχους του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ). Ταυτόχρονα θα τρέξουν 5 ακόμη προγράμματα, παιδικών κατασκηνώσεων, διάθεσης εισιτηρίων για θέατρο, παροχής δωρεάν βιβλίων και χορήγησης ποσού από 700 έως 1.000 ευρώ στις μητέρες αγρότισσες με 3 ή και περισσότερα παιδιά. Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων υπερβαίνει τις 125.000 και ο προϋπολογισμός όλων των προγραμμάτων κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Για πρώτη φορά, φέτος, εντάσσεται στο πρόγραμμα Ιαματικού Τουρισμού το σύνολο των δικαιούχων αγροτών, δηλαδή και οι ασφαλισμένοι αγρότες – αγρότισσες, πέρα από τους συνταξιούχους που ίσχυε πέρσι. Στα πρότυπα του προγράμματος που ακολουθήθηκε στη Β. Εύβοια και στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, θα λειτουργήσει το πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού στην Περιφερειακή ενότητα του Έβρου. Προβλέπονται περισσότερες μέρες για τους ωφελούμενους  οι οποίοι θα καταβάλουν μηδενική συμμετοχή προκειμένου να στηριχθεί η περιοχή. Ειδικότερα όσοι επιλέξουν την περιοχή του Έβρου θα έχουν δυνατότητα διακοπών έως και 11 ημέρες (10 διανυκτερεύσεις) και έως 10 απλών λούσεων δωρεάν.

Τα προγράμματα για το 2024

Για το πρόγραμμα του Κοινωνικού τουρισμού οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 50 χιλιάδες, στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα διακοπών για 6 ημέρες (5 διανυκτερεύσεις) από τις 10 Ιουλίου 2024 έως και τις 30 Μαΐου 2025. Και σε αυτό το πρόγραμμα δικαιούχοι είναι όλοι οι ασφαλισμένοι πέραν των συνταξιούχων. Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννα, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου δικαιούνται διακοπές μέχρι έντεκα (11) ημέρες, δηλαδή για δέκα (10) διανυκτερεύσεις. επιπλέον, οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που θα επιλέξουν προορισμούς στην  Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και στα νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής.

Επιπλέον, σε ισχύ είναι και το πρόγραμμα που παρέχει εκδρομές 4 ημερών για 12.500 δικαιούχους με συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος αυτού από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025. Ακόμη, το πρόγραμμα των παιδικών κατασκηνώσεων παρέχει διακοπές για 16 ημέρες σε 1.500 παιδιά δικαιούχων της Αγροτικής Εστίας. Στο επιδοτούμενο κατασκηνωτικό πρόγραμμα και στην περίπτωση που γίνει κλήρωση εάν προκύψει μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων εξαιρούνται της κλήρωσης και συμμετέχουν κατά προτεραιότητα παιδιά με αναπηρία άνω του 50%. Το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ισχύει από τις 22 Ιουνίου 2024 έως τις 31 Αυγούστου για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, τα οποία είναι τέκνα συνταξιούχων ή ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) οι οποίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023, ή εφόσον λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους ή επίδομα  παραπληγίας – τετραπληγίας από τον e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ).

Επιπλέον παροχές

Προβλέπεται επίσης η παροχή χρηματικού βοηθήματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες, το οποίο ανέρχεται σε 700 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Ειδικότερα το πρόγραμμα αφορά σε 5.000 μητέρες με 3 ή 4 τέκνα με άγαμα και άνεργα τέκνα που δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 19ο εφόσον συνεχίζουν στη μέση εκπαίδευση ή το 24ο εφόσον σπουδάζουν σε Ίδρυμα Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ή φοιτούν στο «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.ΕΚ), ή να είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.

Τέλος, στα προγράμματα του ΟΠΕΚΑ προβλέπεται η παροχή βιβλίων και εισιτηρίων για θεατρικές παραστάσεις. Τα βιβλία δικής τους επιλογής, μπορούν να αποκτηθούν από συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλη τη χώρα, ενώ η ενίσχυση για τους 130 χιλιάδες δικαιούχους ανέρχεται σε 20 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 30 ευρώ για το κάθε παιδί. Το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων αφορά σε 32.500 δικαιούχους για θεατρικές παραστάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Η διάρκεια ισχύος των προγραμμάτων είναι από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025. Για κάθε δελτίο η επιχείρηση επιδοτείται με ποσό μέχρι 15 ευρώ για την Κεντρική Σκηνή και με ποσό μέχρι 12 ευρώ για την Παιδική Σκηνή.

Η επιλογή των αιτήσεων

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων και εφόσον ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των αιτήσεων που προβλέπεται στα Προγράμματα ΛΑΕ / ΟΠΕΚΑ, ακολουθεί κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία. Η κατανομή των δικαιούχων γίνεται αναλογικά σε όλους τους νομούς, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έχουν κληρωθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της κλήρωσης μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ ή μέσω των ΚΕΠ.  Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη αναφέρει: «Στεκόμαστε ουσιαστικά στο πλευρό της αγροτικής οικογένειας, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αλλά και την προσφορά της στο να μείνει ζωντανή και ακμάζουσα η ελληνική περιφέρεια.

Για ακόμη μια χρονιά λοιπόν υλοποιούμε μέσω του ΟΠΕΚΑ τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ που απευθύνονται σε χιλιάδες αγρότες, αγρότισσες και μέλη των οικογενειών τους. Ειδικά για φέτος έχουμε λάβει ειδική μέριμνα, πέρα από τη στήριξη της Βόρειας Εύβοιας, και για τη στήριξη του Έβρου, αυξάνοντας σε 10 τις διανυκτερεύσεις για τους δικαιούχους του κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού, καλύπτοντας παράλληλα πλήρως το κόστος της διαμονής τους, ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση για τους δικαιούχους.»

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις