Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Ιανουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αυξήσεις στις συντάξεις – Για τουλάχιστον 620.000 συνταξιούχους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις στις συντάξεις – Για τουλάχιστον 620.000 συνταξιούχους

Τουλάχιστον 620.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις να αυξάνονται Σύμφωνα την «Εφημερίδα των Συντακτών», η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει θετικά το πλεόνασμα των 910 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται στον ΕΦΚΑ για το 2019. Την εξέλιξη προανήγγειλε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος «Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Μάλιστα, 1.420.000 συντάξεις δεν θα μειωθούν. Σε αυτές θα προστεθούν και 620.000 συντάξεις που […]

συνταξιούχος κομπολόι

Τουλάχιστον 620.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις να αυξάνονται

Σύμφωνα την «Εφημερίδα των Συντακτών», η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει θετικά το πλεόνασμα των 910 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται στον ΕΦΚΑ για το 2019.

Την εξέλιξη προανήγγειλε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος

«Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Μάλιστα, 1.420.000 συντάξεις δεν θα μειωθούν. Σε αυτές θα προστεθούν και 620.000 συντάξεις που θα αυξηθούν, με μέσον όρο συνολικής αύξησης περίπου 90 έως 96 ευρώ μηνιαίως σε βάθος πενταετίας».

Ωφελημένοι βγαίνουν οι συνταξιούχοι των ακολούθων κατηγοριών:

Πρώην ΙΚΑ

Οι συνταξιούχοι που είχαν από 6.000 ημέρες ασφάλισης έως και 9.000 ημέρες ασφάλισης και ανήκαν στις ασφαλιστικές κλάσεις από 18-24.

Όσοι εργάζονταν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ασφαλίζονταν μεν στο ΙΚΑ, αλλά ο υπολογισμός της σύνταξής τους έγινε μέσω των δημοσιοϋπαλληλικών διατάξεων (έλαβαν δηλαδή τις συντάξεις τους με βάση τις αποδοχές του τελευταίου μήνα).

Συνταξιούχοι των πρώην ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών

Όλοι αυτοί, κατά την διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου κατέβαλαν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το καθεστώς του ΙΚΑ.

Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με χρόνο ασφάλισης άνω των 35 ετών

Ευεργετούνται επειδή ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση την Νόμο Κατρούγκαλου δίνει καλύτερες συντάξιμες αποδοχές από τον τρόπο του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ.

Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση

Πρόκειται για περιπτώσεις που είχαν τεράστιες περικοπές λόγω της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς το κάθε Ταμείο έκανε διαφορετικό υπολογισμό της σύνταξής του με βάση το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.

Συνταξιούχοι που λαμβάνουν πρόωρη / μειωμένη σύνταξη

Πρόκειται για όσους είδαν περικοπή από την κύρια σύνταξη άνω του 30%. Για να υπολογιστεί η μείωση στο προ του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, υπήρχε ποινή της τάξης του 6% για κάθε έτος πριν από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη.

Πετρόπουλος: Καλά νέα για την οικονομία

«Η απόφαση για μη περικοπή των συντάξεων είναι ένα καλό νέο, όχι μόνο για τους ασφαλισμένους, αλλά και για την οικονομία. Κοντά στα 27 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ, διαμορφώνεται από τις συντάξεις που χορηγούνται».

Όπως πρόσθεσε ο Τάσος Πετρόπουλος, «αποδεικνύεται ότι πολιτική μας είναι σχεδιασμένη σε μία προοπτική με αποτελέσματα και αυτά τα αποτελέσματα είναι ασφαλή και επιβεβαιώνονται».

Σχετικά με την μείωση των εισφορών

Ο υφυπουργός είπε ότι «έχει προαναγγελθεί σχεδόν από την έναρξη του νόμου 4387. Τώρα ήλθε η στιγμή που μπορούμε να το κάνουμε, διότι μας το επιτρέπει η καλή πορεία των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης».

Μάλιστα, «είναι μέρος μιας πολύ σημαντικής ελάφρυνσης για ελεύθερους επαγγελματίες, όχι μόνο για τα υψηλά εισοδήματα, αλλά και για εισοδήματα που δεν είναι τόσο υψηλά. Για τους αγρότες η ασφαλιστική εισφορά διαμορφώνεται στα 74 ευρώ, δηλαδή μικρότερη από αυτή που ήταν στο παρελθόν».

«Η εξέλιξη θα είναι ακόμα πιο θετική, αφού το σύστημα αποδεικνύεται βιώσιμο και βλέπουμε να παράγει πλεονάσματα και για το 2019».

Όπως εξήγησε, «φέτος μιλάμε για πλεόνασμα της τάξης του 1,2 δισεκ. ευρώ και υπάρχει πρόβλεψη για πλεόνασμα των 700 εκατομμυρίων ευρώ το 2019».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις