alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Όλη η αλήθεια για την καστανή ζάχαρη – Είναι “καλύτερη” από τη λευκή;
ΥΓΕΙΑ

Όλη η αλήθεια για την καστανή ζάχαρη – Είναι “καλύτερη” από τη λευκή;

καστανή - λευκή - ζάχαρης

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ειδικοί προτρέπουν ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης.

Αυτό, γιατί η ζάχαρη είναι αποδεδειγμένα πλέον υπεύθυνη για πολλά δεινά της υγείας μας.

Οι περισσότεροι, στην προσπάθεια να μειώσουμε τη ζάχαρη, την αντικαθιστούμε σταδιακά με καστανή, αφού είναι θεωρητικά «καλύτερη» από την καστανή.

Ισχύει όμως αυτό;

Η λευκή ζάχαρη είναι το πλέον επεξεργασμένο σάκχαρο από το οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε ίχνος ανόργανων στοιχείων και βιταμινών.

Η καστανή ζάχαρη είναι ακριβώς σαν τη λευκή απλώς δεν της έχει αφαιρεθεί κατά την επεξεργασία η μελάσα και έτσι αποκτά το καφέ της χρώμα.

Η μελάσα περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Οπότε είναι λογικό να λέμε ότι η άσπρη ζάχαρη είναι πιο υγιεινή.

Ωστόσο οι συγκεντρώσεις των συστατικών αυτών είναι σε πολύ μικρό ποσοστό.

Αν καταναλώναμε 1 κιλό καστανή ζάχαρη, η οποία θα περιείχε 100 γραμμάρια μελάσα η θρεπτική της αξία θα ήταν υπολογίσιμη.

Γενικότερα, στις ποσότητες που καταναλώνεται η ζάχαρη (5-50 γραμ.) η ποσότητα και η αξία τη μελάσας είναι πολύ μικρή.

Επίσης, και από πλευράς θερμίδων,  η καστανή ζάχαρη έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη λευκή.

Γιατί τότε να επιλέγουμε την καστανή;

Οι διαιτολόγοι τη συνιστούν περισσότερο σε σχέση με τη λευκή για τον εξής λόγο.

Επειδή έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία έχει και σαν αποτέλεσμα να μην αυξάνει τόσο απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Έχει σχετικά μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με τη λευκή ζάχαρη.

Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός σου θα αφομοιώσει πιο ομαλά τα σάκχαρα αυτά.

Δεν θα υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι θα μπορέσεις να ρυθμίσεις αποτελεσματικότερα την όρεξή του.

Παράλληλα, ο οργανισμός σου θα αποθηκεύσει μικρότερες ποσότητες λίπους.