alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καταγγελίες σοκ για το Μάτι: “Υπέγραψαν αυτοψίες αξιωματικοί που βρίσκονταν εκτός Αττικής”
ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελίες σοκ για το Μάτι: “Υπέγραψαν αυτοψίες αξιωματικοί που βρίσκονταν εκτός Αττικής”

 

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που προκύπτουν στο περιθώριο των καταθέσεων και ερευνών για τις ιδιαίτερες πτυχές της τραγωδίας των πυρκαγιών που έπληξαν την Ανατολική Αττική 

Ιδιαίτερα, σύμφωνα με Ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, οι καταθέσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής αποδεικνύουν ότι η ύπαρξη νεκρών ήταν ήδη γνωστή τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν από την, on camera, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Καταμετρούσε 26 νεκρούς στο «κτήμα του θανάτου» το μαύρο πρωινό της επόμενης μέρας της τραγωδίας στο Μάτι, και ο πρώην γενικός γραμματέας Γιάννης Καπάκης τον ρωτούσε «πόσοι είναι;» και αν είναι «κοινοποιήσιμο».

Ο πύραρχος Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος ήταν από τους πρώτους που έφθασε στο οικόπεδο-νεκροταφείο και βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση της καταμέτρησης καμένων ανθρώπων και ενημέρωσης των υπευθύνων που δεν πήραν σωτήριες αποφάσεις αλλά περιορίστηκαν στη διαχείριση των απωλειών.

Ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Ράμφος στις 20:00 το βράδυ της «Μαύρης Δευτέρας» ενημερώνει: «…προχωράει προς εμένα ένας άνθρωπος καμένος, ο οποίος κατέρρευσε μπροστά στο βενζινάδικο». Στις 23:00 ο ίδιος αξιωματικός αναφέρει: «Στα στενά είδα περίπου 7-8 νεκρούς.

Όλα τα άτομα που είδα ήταν έξω από τα αυτοκίνητα, πλησίον οχημάτων μεταξύ τους και παιδιά».

Στις 23:15, ένα τέταρτο δηλαδή πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανιστεί μαζί με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Ράμφος διαβιβάζει: «…αναφέρω ότι έχει τελειώσει το φαινόμενο και απλά μαζεύουμε νεκρούς»…

Ο πύραρχος Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος βρισκόταν στην περιοχή της Χαλκίδας όταν στις 18:25 κλήθηκε να βοηθήσει στη φωτιά της Ανατολικής Αττικής.

Στην κατάθεσή του στις 17 Αυγούστου περιγράφει:

«Το ξημέρωμα της Τρίτης κατέβηκα στη Λ. Μαραθώνος στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος και συνάντησα τον Ταξίαρχο κ. Λάμπρη, συζητήσαμε για την εικόνα που είχαν στην περιοχή μου και τον ρώτησα τι νεότερο θέλει να κάνω γιατί στην περιοχή μου δεν είχε ενεργό μέτωπο. Μου είπε να πάρω ένα πεζοπόρο τμήμα 14 ατόμων και να προχωρήσω στην περιοχή στο Μάτι και να ψάχνω όλους τους κάθετους δρόμους για να αναζήτηση αγνοουμένων, καμένων και γενικά εάν μπορούμε να παράσχουμε κάποια βοήθεια στην περιοχή».

Την ίδια ώρα, σοβαρά ερωτήματα προκαλούν οι καταγγελίες που δημοσιεύει το bloko.gr

Όπως αναφέρεται, κάποιες αυτοψίες που έχουν συνταχθεί για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, φέρουν την υπογραφή δύο αξιωματικών, που την ημέρα της τραγωδίας και την επόμενη (δηλαδή 23 και 24 Ιουλίου), βρίσκονταν σε υπηρεσιακή αποστολή, μακριά από την Αττική.

Η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, που διενεργεί ανεξάρτητη ΕΔΕ από την εισαγγελική έρευνα, έχει ζητήσει λεπτομερείς αναφορές για το ποια οχήματα και πυροσβέστες όλων των βαθμών ήταν στην περιοχή εκείνο το διήμερο.

Όπως αναφέρει το bloko.gr, εάν τελικά οι καταγγελίες επαληθευθούν, δημιουργούνται υποψίες για προσπάθεια αξιωματικών για χειραγώγηση της έρευνας και αποπροσανατολισμού της, γεγονός που συνεπάγεται νέες ασκήσεις ποινικών διώξεων.