Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Η κατάλληλη διατροφή για την καταπολέμηση της χοληστερόλης
ΥΓΕΙΑ

Η κατάλληλη διατροφή για την καταπολέμηση της χοληστερόλης

Η χοληστερόλη αναδεικνύεται σε πραγματική μάστιγα για την υγεία, ιδίως λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής που συντελούν στην υιοθέτηση μιας κακής διατροφής. Ποια διατροφή είναι η κατάλληλη προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης και να θωρακίσουμε την καρδιά μας;  Φρούτα και λαχανικά  Επιλέξτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Προσθέτουν γεύση και ποικιλία στη διατροφή […]

Η χοληστερόλη αναδεικνύεται σε πραγματική μάστιγα για την υγεία, ιδίως λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής που συντελούν στην υιοθέτηση μιας κακής διατροφής. Ποια διατροφή είναι η κατάλληλη προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης και να θωρακίσουμε την καρδιά μας; 

Φρούτα και λαχανικά 

Επιλέξτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Προσθέτουν γεύση και ποικιλία στη διατροφή σας και είναι επίσης η καλύτερη πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων για τον οργανισμό σας. Στόχος είναι 5 φλιτζάνια με ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά την ημέρα.  

“Καλά” λιπαρά 

Προτιμήστε “καλά” έναντι “κακών” λιπαρών. Τα λιπαρά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά υπάρχουν ωφέλιμα και βλαβερά είδη. Στα ‘’κακά’’ λιπαρά περιλαμβάνονται τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά τα οποία περιέχονται σε τροφές οι οποίες περιέχουν ζωικά λίπη όπως το κρέας. Περιορίστε την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή και αποφύγετε εντελώς τα τρανς λιπαρά. 

Τα ακόρεστα λιπαρά είναι τα “καλά” λιπαρά. Τα περισσότερα λιπαρά στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς είναι ακόρεστα. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε ακόρεστα λιπαρά αντί για κορεσμένα. 

Όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματος, χρησιμοποιήστε υγιεινές μεθόδους. Το ψήσιμο και το βράσιμο είναι πιο υγιεινοί τρόποι προετοιμασίας κρέατος, πουλερικών και άλλων τροφών. Όταν τρώτε έξω, ρωτήστε πώς είναι προετοιμασμένο το πιάτο σας. Μπορείτε να προτιμήσετε αντί για τηγανιτό κάτι ψητό, βραστό ή μαγειρεμένο στον ατμό. 

Ψάξτε για άλλες πηγές πρωτεΐνης 

Το κόκκινο κρέας είναι καλή πηγή, αλλά περιέχει πολύ χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά.Επιλέξτε λευκό κρέας σε μεγαλύτερη συχνότητα και κόκκινο σε μικρότερη. 

Το ψάρι, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, επίσης προσφέρουν πρωτεΐνη αλλά χωρίς τη χοληστερίνη και τα ”κακά” λιπαρά. Κάποια από τα παραπάνω περιέχουν και άλλες χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες όπως οι φυτικές ίνες και διάφορες βιταμίνες.  

Μπορείτε να τρώτε ως σνακ μια χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια. Η σόγια και άλλες φυτικές πηγές μπορούν επίσης να αποτελέσουν  πηγές πρωτεΐνης για τον οργανισμό σας. 

Να προσλαμβάνετε  περισσότερες φυτικές ίνες από τη διατροφή σας 

Προσθέστε πηγές φυτικών ινών στα γεύματα σας. Εκτός από τις φυτικές ίνες, τα προϊόντα ολικής άλεσης παρέχουν βιταμίνες B και σημαντικές θρεπτικές ουσίες που δεν τις βρίσκουμε σε τροφές που παράγονται με λευκό αλεύρι. 

Κατανάλωση περισσότερων ψαριών 

Τα λιπαρά ψάρια είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι καλά λιπαρά, ωφέλιμα για την καρδιά σας. Προτιμήστε σολομό, τόνο και σαρδέλες. Ωστόσο όλα τα ψάρια περιέχουν σημαντικές ποσότητες ωφέλιμων για την υγεία συστατικών. 

Φυτικές στερόλες 

Προτιμήστε επίσης φυτικές στερόλες οι οποίες είναι  φυσικές ενώσεις που έχουν παρόμοια μοριακή δομή με τη χοληστερόλη.  Όταν λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής αποτρέπουν την απορρόφηση της χοληστερόλης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις