Η ταινία «Το σπίτι που έχτισε ο Τζακ», που κατά την προσφιλή συνήθεια του Δανού σκηνοθέτη, Λαρς Φον Τριερ, σόκαρε κοινό και κριτικούς στα διεθνή φεστιβάλ, κυκλοφορεί στη χώρα μας στις 11 Οκτωβρίου από την Seven.

Τζακ, ένας serial killer, αναστοχαζόμενος τα τελευταία δώδεκα χρόνια της ζωής του αφηγείται τους φόνους που διέπραξε στις δεκαετίες του ’70 και του’ 80 στον μυστηριώδη Βερτζ, έναν αόρατο συνομιλητή. Ο δαιμόνιος Δανός, μετρ του είδους, πλάθει μια ιστορία που δεν αφορά απλώς στο αφήγημα ενός κατά συρροή δολοφόνου. Πολύ περισσότερο, πραγματεύεται μια βιωματική παραβολή κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι η ίδια η τέχνη.

Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών, σηματοδοτώντας έτσι την επιστροφή του άλλοτε επικηρυγμένου σκηνοθέτη στο ίδιο Φεστιβάλ που τον ανακήρυξε persona non grata το 2011. Είναι η 10η φορά που ο Τρίερ διαγωνίστηκε στο εν λόγω  Φεστιβάλ, καθώς το 2000 απέσπασε Χρυσό Φοίνικα για το «Χορεύοντας στο σκοτάδι», ενώ στο Επίσημο Διαγωνιστικό συμμετείχαν οι ταινίες: Το στοιχείο του εγκλήματος (1984), Europa (1991), Δαμάζοντας τα κύματα (1996), Οι Ηλίθιοι (1998), Dogville (2003), Manderlay (2005), Antichrist (2009) και Melancholia (2011).

Αναμένουμε, λοιπόν, την αντίδραση και του ελληνικού κοινού στη νέα πρόκληση του αιρετικού σκηνοθέτη, όπως αυτή θα διαμορφωθεί και από την προσέλευση στις κινηματογραφικές αίθουσες.