Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Απειλεί πάλι ο Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Απειλεί πάλι ο Ερντογάν

  Για μια ακόμη φορά προκαλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «η Τουρκία θα προασπιστεί τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο με όλα τα μέσα». Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν εξέτασε μια σειρά από θέματα, ανάμεσα στα οποία, όπως αναφέρεται, ήταν και το Αιγαίο και η […]

 

Για μια ακόμη φορά προκαλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «η Τουρκία θα προασπιστεί τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο με όλα τα μέσα». Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν εξέτασε μια σειρά από θέματα, ανάμεσα στα οποία, όπως αναφέρεται, ήταν και το Αιγαίο και η Κύπρος. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και εδώ οι Τούρκοι κάνουν μια ιδιαίτερα επιθετική αναφορά: «Στο Συμβούλιο παρασχέθηκε επίσης ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα αυτό το Συμβούλιο επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να προστατεύσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας ενάντια σε πρωτοβουλίες που έχουν στόχο τα οφέλη των Τ/Κ και της Τουρκίας».

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα για οποιοδήποτε πρόγραμμα το οποίο δεν ενέκρινε, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει ένα σύστημα στο οποίο δεν έχει μερίδιο η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». «Εμείς πάντοτε λέγαμε αυτό. Αν υπάρχει πετρέλαιο θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σημαντικά βήματα για την έρευνα υδρογονανθράκων και την αύξηση της παραγωγής τους», ανέφερε. Όπως χαρακτηριστικά είπε, τους τελευταίους 16 μήνες ξόδεψαν 10 δισ. δολάρια για δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής. Το 50% του ποσού αυτό το πλήρωσε η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου και το υπόλοιπο 50% ντόπιοι και ξένοι επενδυτές.

Ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε ότι στους επόμενους μερικούς μήνες το γεωτρύπανο Φατίχ θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην Μεσόγειο, ενώ είπε ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου. «Την παρουσία μας στις θάλασσες την ενισχύσαμε περισσότερο με το Μπαρμπαρός, το Ορούτς Ρέις και το Φατίχ», ανέφερε.

Μήνυμα στην Τουρκία από τον πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τονίζει: «Η ιστορία δεν είναι για να μας διχάζει, αλλά για να μας διδάσκει και ιδίως σήμερα πρέπει να μας διδάσκει την αξία της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Εμείς οι Έλληνες τείνουμε πάντα χείρα φιλίας και καλής γειτονίας, όπως επίσης και ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκία και ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική. Όμως αυτό έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Άρα τον σεβασμό των συνόρων, του εδάφους και της κυριαρχίας της Ελλάδας και μην ξεχνάμε πως είναι σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έκκληση Ζάεφ μετά το «ναυάγιο»: Μην παίζουμε παιχνίδια με την Μακεδονία μας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις