Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σκέτη αποτυχία το δημοψήφισμα στα Σκόπια – Μίτσοφσκι σε Ζάεφ: Ετοιμάσου για “συνταξιοδότηση”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σκέτη αποτυχία το δημοψήφισμα στα Σκόπια – Μίτσοφσκι σε Ζάεφ: Ετοιμάσου για “συνταξιοδότηση”

  Καθόλου δεν πτοήθηκαν οι πολίτες των Σκοπίων από τις «προειδοποιήσει» Ζάεφ για χάος, αν δεν  στηρίξουν τη συμφωνία Η εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση στις κάλπες, που άγγιξε το 37% ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά ωες συντριπτική επικράτηση του ΝΑΙ. Με καταμετρημένο το 97,78%,  υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,38%, ενώ εναντίον της […]

 

Καθόλου δεν πτοήθηκαν οι πολίτες των Σκοπίων από τις «προειδοποιήσει» Ζάεφ για χάος, αν δεν  στηρίξουν τη συμφωνία

Η εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση στις κάλπες, που άγγιξε το 37% ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά ωες συντριπτική επικράτηση του ΝΑΙ.

Με καταμετρημένο το 97,78%,  υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,38%, ενώ εναντίον της το 5,62%.

Η γειτονική χώρα εισέρχεται έτσι σε αχαρτογράφητα ύδατα καθώς φαίνεται ότι η προοπτική της ευρωατλαντικής της πορείας και της ένταξής της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ φαίνεται ότι δεν συγκίνησε το εκλογικό σώμα, τόσο, όσο ήλπιζε η κυβέρνηση Ζάεφ.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός βγήκε, βέβαια, λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες και πέταξε το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, προκειμένου να συναινέσει στις συνταγματικές αλλαγές για την αλλαγή του ονόματος και να μην οδηγηθεί η ΠΓΔΜ άμεσα στις κάλπες, αλλά έστω κι αν δεν το παραδέχθηκε, γνωρίζει ότι δεν απέσπασε εκείνο που επιθυμούσε.

Οι πολίτες φαίνεται πως δεν πείστηκαν από τα κελεύσματα του πρωθυπουργού περί διασφάλισης της γλώσσας και της ταυτότητάς τους να αποδεχθούν αλλαγή ενός ονόματος, με το οποίο μεγάλωσαν διαφωνώντας με μια συμφωνία που θεωρούν ότι έχει αρκετά κενά σημεία.

Αποτέλεσμα εικόνας για skopje

Μάλλον τελικά, θορυβήθηκαν περισσότερο από τις εκκλήσεις του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ και της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για «ξεπούλημα» της χώρας στους νότιους γείτονες, αλλά ενδεχομένως και από την καταγγελλόμενη από τη Δύση ρωσική εμπλοκή μέσω λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρότρυναν σε μποϊκοτάζ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή, όπου θα πρέπει όμως να αποσπάσει πλειοψηφία δύο τρίτων για να περάσει την αλλαγή του Συντάγματος. Αν λάβουμε υπόψη ότι τον περασμένο Ιούνιο η συμφωνία εγκρίθηκε από 69 βουλευτές επί συνόλου 120 ο Ζάεφ θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλους 11 από την αντιπολίτευση. Κάποιοι εξ’ αυτών λέγεται ότι αντιμετωπίζουν θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα χρειαστεί στήριξη κι από άλλους. Εκφράζονται, όμως, ήδη από κάποιους αντιπολιτευόμενους φόβοι για επηρεασμό ακόμη και για χρηματισμό, την ώρα που το VMRO κατήγγειλε νοθεία στο δημοψήφισμα.

Με δεδομένη, όμως, την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της οποίας Κρίστιαν Μίτσκοσκι, έκανε λόγο για ήττα της συμφωνίας των Πρεσπών και της «εγκληματικής διακυβέρνησης της χώρας», καλώντας τον Ζάεφ να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότησή του,  το στοίχημα για την κυβέρνηση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο και οι εκλογές ως μόνη πιθανή λύση.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός θα επιδιώξει όπως είπε μια συνάντηση με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βουλευτές του VMRO, δίνοντας διορία περίπου δύο εβδομάδων. Σε αντίθετη περίπτωση «έδειξε» τα τέλη Νοεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία της νέας προσφυγής στις κάλπες, όπου θα επιδιώξει να αποσπάσει μια ισχυρή πλειοψηφία, ώστε με ανανεωμένη λαϊκή εντολή να κυνηγήσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ερώτημα, όμως, είναι αν θα τα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία άνω των 80 βουλευτών…

Αποτέλεσμα εικόνας για skopje

Αλί Αχμέτι: Η χώρα έχει πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες εκλογές

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση.

Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI . Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Οι αντιδράσεις στην Αθήνα

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην γειτονική χώρα προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων στην Αθήνα.

Τσίπρας σε Ζάεφ: «Γενναιότητα η επιμονή σου στη συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Κατά την επικοινωνία τους, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για skopje

Ο Καμμένος θριαμβολογεί: Άκυρο το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπ. Άμυνας Πάνος Καμμένος έσπευσε να θριαμβολογήσει , χαρακτηρίζοντας ως «αποτυχημένο» και «άκυρο» το δημοψήφισμα» στην ΠΓΔΜ λόγω χαμηλής συμμετοχής. Παράλληλα, ξιφουλκεί κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση» έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο twitter.

ΥΠΕΞ: Αντιφατικό το μήνυμα του δημοψηφίσματος

Για αντιφατικό μήνυμα που εξέπεμψε το δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην πρώτη αντίδραση της Αθήνας, το ΥΠΕΞ αφού υπενθυμίζει ότι το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό, τονίσει ότι το μήνυμα που εκπέμπει είναι αντιφατικό. «Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τονίζεται.

Παράλληλα στην ανακοίνωση στηλιτεύει ακραίους και επιθετικούς εθνικισμούς στην περιοχή και καλεί όλες τις πλευρές για βήματα με νηφαλιότητα ώστε να διαφυλαχθεί η θετική δυναμική της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αποτέλεσμα εικόνας για skopje

ΝΔ: Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να μην ισχύσει η συμφωνία των Πρεσπών

Με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο για τις διαφορετικές εκτιμήσεις και σχόλια από την πλευρά του προέδρου των ΑΝΕΛ και του υπουργείου Εξωτερικών για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ αντέδρασε η ΝΔ.

«Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας» αναφέρει η Πειραιώς.

Αφού υπενθυμίζει ότι η Νέα Δημοκρατία «από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα» και για τον λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση» η αξιωματική αντιπολίτευση καταλήγει: «Η Νέα Δημοκρατία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».

Άδωνις: «Άλλα λέει ο Καμμένος και άλλα ο Κοτζιάς – Είναι κανονικοί τρελοί»

«Μιλάμε για κανονικούς τρελούς», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

«Κυβέρνηση τραγέλαφος! Ο μεν Υπουργός Άμυνας θεωρεί δεσμευτικό και άκυρο το δημοψήφισμα βάσει του Σκοπιανού Συντάγματος, ο δε Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει τον συμβουλευτικό του χαρακτήρα και δηλώνει την πίστη του στη συνέχεια της Διαδικασίας…. μιλάμε για κανονικούς τρελούς!», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

ΚΙΝΑΛ: Οι πολίτες αποδοκίμασαν την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Όπως υπογράμμισε δε, οι δύο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους. «Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθιά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Ότι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει» ανέφερε .

Αποτέλεσμα εικόνας για skopje

Ποτάμι: Να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ

Τελικά μόνο ένας στους τρεις κατοίκους της γειτονικής μας χώρας είπε «ναι» σε μια νέα σχέση με την Ελλάδα και μια νέα πορεία, ευρωπαϊκή και ειρηνική» αναφέρει το Ποτάμι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Όπως σχολιάζει «οι περισσότεροι αδιαφόρησαν ή διαφώνησαν, γεγονός που μαρτυρά ότι προτιμούν τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης θεωρώντας προφανώς τη συμφωνία με την Ελλάδα επώδυνο συμβιβασμό».

Κατά την Σεβαστουπόλεως «οι στιγμές δεν ενδείκνυνται για καταστροφολογία ή θριαμβολογίες. Οι Έλληνες πρέπει να συγχρονίσουμε τη στάση μας με αυτή των εταίρων και συμμάχων μας. Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις στενότερες σχέσεις της με τη Δύση».

Το Ποτάμι επισημαίνει ότι «όλοι μας – όλοι όσοι επηρεάζουν την κοινή γνώμη – θα πρέπει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο του θύματος. Η Ελλάδα δεν θα είναι ο χαμένος σε αυτή την εξέλιξη. Αρκεί να συνεννοηθούμε και να ορίσουμε τις πατριωτικές προτεραιότητες».

Τέλος, σχολίασε ότι «οι πρώτες αντιδράσεις και κυρίως οι διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης δείχνουν ότι αυτό που κυριαρχεί είναι ο καιροσκοπισμός, τα μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον του τόπου».

Αυτό πλέον που θα επικαλεστεί ο Ζόραν Ζάεφ για να αντικρούσει τις «φωνές» της αντιπολίτευσης για τη χαμηλή συμμετοχή είναι το μεγάλο ποσοστό υπέρ του «Ναι».

Αναμένεται να «πατήσει» πως μπορεί να μην ανταποκρίθηκαν πολλοί στο κάλεσμά του για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα αλλά όταν στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν σχεδόν 1,2 εκατ. πολίτες και τώρα, στο δημοψήφισμα, ψήφισαν σχεδόν 500.000, τότε υπέρ του είναι επί της ουσίας το 50% των πολιτών. Θα επιχειρήσει, επί της ουσίας, να αντισταθμίσει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής με το απόλυτο των ψήφων και θα υποστηρίξει ότι το ποσοστό του δημοψηφίσματος προσεγγίζει, επί της ουσίας, το 50% των πραγματικών ψήφων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις