alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Διακινούσαν “σουβλάκια” και “λάχανα”, νοθευμένα με τη μέθοδο… “κατσαρόλα”
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακινούσαν “σουβλάκια” και “λάχανα”, νοθευμένα με τη μέθοδο… “κατσαρόλα”

Αποτέλεσμα εικόνας για καρσιωτης

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στα χέρια των Αρχών «έπεσαν» τα μέλη πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε «σουβλάκια», «πίτα», «μπουκάλια κρασί» μέχρι και… «λάχανα»!

Και όχι, ουδεμία σχέση υπάρχει στην πραγματικότητα με τα ανωτέρω, καθώς πρόκειται απλώς για κωδικές ονομασίες που έδιναν στα ναρκωτικά.

Μετά από μήνες ερευνών οι Αρχές έφτασαν στην εξάρθρωση πολυπληθούς εγκληματικής οργάνωσης η οποία δραστηριοποιείτο στη διακίνηση (προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση, κατοχή, πώληση) ικανών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, κατά βάση στο νησί της Ζακύνθου, με τα μέλη της να διακλαδώνονταν τόσο στον Πύργο όσο και στην Αττική.

Η επιχείρηση για τη σύλληψη των μελών πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στις 20 και 21-9-2018 από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων Ατικής, με τη συνδρομή αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ζακύνθου, Πύργου και Πατρών, στις ομώνυμες πόλεις και στην Αττική.

23 συλλήψεις – 22 μέλη του δικτύου κι ένας αυτόνομος διακινητής

Συνολικά συνελήφθησαν είκοσι τρία άτομα (13 αλλοδαποί υπήκοοι και 10 ημεδαποί), ηλικίας από 22 έως 62 ετών, εκ των οποίων είκοσι δύο μέλη του δικτύου (11 στη Ζάκυνθο, 7 στην Ηλεία, 3 στην Αθήνα και 1 στην Πάτρα), καθώς και ένας αυτόνομος διακινητής ναρκωτικών στη Ζάκυνθο.

Η έρευνα διήρκησε μήνες εξαιτίας του εύρους των εμπλεκομένων, του τρόπου δράσης τους και της κωδικοποίηση των συνομιλιών τους.

Εμπλοκή σε περιστατικό με πυροβολισμούς το ένα μέλος

Σημειώνεται ότι ένας εκ των συλληφθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, είχε εμπλοκή σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε βάρος αστυνομικών, το οποίο είχε λάβει χώρα την 22/08/2018 στο νησί της Ζακύνθου και είναι ήδη προσωρινά κρατούμενος σε κατάστημα κράτησης της χώρας.

Από την έρευνα προέκυψε πλήθος προανακριτικού υλικού και στοιχείων, που σχετίζονται με τη διαρκή δράση δομημένης εγκληματικής ομάδας, η οποία δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018, με τη μορφή δαιδαλώδους εγκληματικού δικτύου – συνεργαζόμενων υποομάδων.

Σε δυσπρόσιτα για την αστυνομία σημεία, η διακίνηση των ναρκωτικών

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi), τη δομή και τις διασυνδέσεις μεταξύ των μελών, προέκυψε ότι τα μέλη της δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:

α) Διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου:

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου που διέμεναν στη Ζάκυνθο προέβαιναν, σε καθημερινή βάση, στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, (κοκαΐνης, κάνναβης, ηρωίνης και ναρκωτικών χαπιών) σε μεγάλο αριθμό πελατών – χρηστών, κυρίως στο Λαγανά αλλά και στις λοιπές περιοχές και στην πόλη της Ζακύνθου. Η διακίνηση πραγματοποιούνταν σε προκαθορισμένα σημεία, τα οποία επιλεγόταν με κριτήριο τη δυσπρόσιτη προσέγγισή τους από τις Αρχές (στενάκια, χωματόδρομοι, αδιέξοδοι δρόμοι κ.λπ.) και τη συνεπαγόμενη δυσχερή επιτήρηση τους.

Απώτερος σκοπός τους ήταν αφενός η μη στοχοποίηση και αφετέρου η αποφυγή της σύλληψης. Ταυτόχρονα, επιλέγονταν πολυσύχναστοι υπαίθριοι επαγγελματικοί χώροι στο κέντρο του Λαγανά, επιλογή που αποσκοπούσε στην εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, καθώς πλήθος τουριστών συνέρρεε σε καθημερινή βάση στην περιοχή.

Οι ευφάνταστες κωδικές ονομασίες – “Σουβλάκια”, “μοσχάρι”, “λάχανο”, “10αρικο”!

Στις μεταξύ τους συνομιλίες οι διακινητές, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, χρησιμοποιούσαν κώδικές λέξεις για να περιγράφουν τα ναρκωτικά.

για την ηρωίνη και την κοκαΐνη: «σουβλάκια», «πίτα», «μπουκάλια κρασί», «χαρτί», «μοσχάρι», «αρνί», «παρτίδα» και
για την κάνναβη: «10αρικο», «20αρικο», «30αρι», «40αρι», «λάχανο», «σκούρο».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε ορισμένες συνομιλίες, οι «παραγγελίες γινόταν «απροκάλυπτα» καθώς οι χρήστες ζητούσαν κατά περίπτωση: « lexotanil », « hipnosedon », «πρέζα», «μαύρο», «λευκό».

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης των ναρκωτικών:

η κοκαΐνη διακινούνταν σε ποσότητες του μισού ή ενός γραμμαρίου και η τιμή της κυμαινόταν από εξήντα (60) έως ογδόντα (80) ευρώ το γραμμάριο,
η κάνναβη δεν υπολογιζόταν σε γραμμάρια, αλλά σε χρηματική αξία, ως εκ τούτου οι «πελάτες» προέβαιναν σε «παραγγελίες» των «10 ευρώ», «20 ευρώ» κ.λπ.
η ηρωίνη διακινούνταν αντί δέκα (10) ευρώ το γραμμάριο και
τα ναρκωτικά χάπια από πέντε (5) ευρώ και πάνω, ανάλογα με το είδος.

β) Διακίνηση ναρκωτικών στον Πύργο και την Αττική:

Ορισμένοι εκ των διακινητών με έδρα τη Ζάκυνθο διατηρούσαν «επαφές» με έτερα μέλη τόσο στον Πύργο Ηλείας, όσο και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διακινητές της Ζακύνθου μεσολαβούσαν προκειμένου τα μέλη με έδρα στον Πύργο να προμηθευτούν ποσότητες κοκαΐνης από τους προμηθευτές της Αττικής. Με αυτό τον τρόπο, η υποομάδα του Πύργου προμηθεύτηκε, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, τουλάχιστον εκατόν πενήντα (150) γραμμάρια κοκαΐνης, αντί του ποσού των πενήντα (50) ευρώ το γραμμάριο.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ή και περισσότερα μέλη της υποομάδας μετέβαινε από τον Πύργο στην Αθήνα, κάνοντας χρήση υπεραστικών λεωφορείων και παραλάμβανε την ποσότητα της κοκαΐνης από τους εκεί διαμένοντες προμηθευτές. Στη συνέχεια, η ποσότητα μεταφέρονταν σε ελεγχόμενους από την οργάνωση χώρους στον Πύργο, όπου και διακινούνταν στην τοπική κοινωνία.

Μέθοδος “κατσαρόλα” για την αποκόμιση όσο το δυνατόν περισσότερων κερδών 

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης της υποομάδας του Πύργου, ήταν ότι τα μέλη της, αμέσως μετά την αποθήκευση της κοκαΐνης, προέβαιναν στη νόθευση αυτής, χρησιμοποιώντας διάφορες νοθευτικές ουσίες, όπως αμμωνία και σόδα. Η πρακτική αυτή ονομαζόταν «κατσαρόλα» ή «σαπουνάδα» και σκοπό είχε την αύξηση της ποσότητας και κατ’ επέκταση του προσδοκώμενου κέρδους από τη διακίνησή της. Το επόμενο στάδιο ήταν η διαίρεση της ποσότητας σε ισοβαρείς «δόσεις» μισού (0,5) ή ενός (1) γραμμαρίου και η κατανομή των «δόσεων» μεταξύ των μελών, προκειμένου να διακινηθούν.

25 έρευνες σε οικίες, «καβάτζες», λοιπούς χώρους και οχήματα, όπου μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχεθήκαν:

  • ποσότητες κάνναβης, κοκαΐνης και ηρωίνης,
  • (20) δοχεία αναβολικών ουσιών,
  • (1.800) αναβολικά χάπια,
  • μπλοκάκια με σημειώσεις των διακινητών, σχετιζόμενες με την πώληση ναρκωτικών,
  • (3) τρία πιστόλια τύπου ρέπλικα,
  • σουγιάδες,
  • τα χρηματικά ποσά των 13.000 ευρώ και 5.000 λεκ Αλβανίας,
  • ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσυκλέτα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης, συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.