Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

26

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μαριλίζα: Η ΝΔ με το 1 προς 5, μας φέρνει πίσω στην πιο σκληρή φάση του μνημονίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαριλίζα: Η ΝΔ με το 1 προς 5, μας φέρνει πίσω στην πιο σκληρή φάση του μνημονίου

«Η ΝΔ με το 1 προς 5 στο προσωπικό του δημοσίου που επιδιώκει, δηλαδή για κάθε πέντε δημόσιους υπαλλήλους που αποχωρούν να προσλαμβάνεται ένας, μας φέρνει πίσω στην πιο σκληρή φάση του μνημονίου». Αυτό επεσήμανε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο ρ/σ news247. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τον κανόνα 1 προς […]

«Η ΝΔ με το 1 προς 5 στο προσωπικό του δημοσίου που επιδιώκει, δηλαδή για κάθε πέντε δημόσιους υπαλλήλους που αποχωρούν να προσλαμβάνεται ένας, μας φέρνει πίσω στην πιο σκληρή φάση του μνημονίου».

Αυτό επεσήμανε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο ρ/σ news247.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τον κανόνα 1 προς 1 θα προχωρήσει –μέσω ΑΣΕΠ- σε 7.906 προσλήψεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων το 2019, αφού αυτός είναι ο αριθμός εκείνων που θα συνταξιοδοτηθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Όπως είπε, η ΝΔ με τον κανόνα 1 προς 5 που θέλει να επαναφέρει, το 2019 θα έχουμε μόλις 1.581 προσλήψεις, με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να υπάρξουν απολύσεις συμβασιούχων: «Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μιλά για απολύσεις, όταν αναφέρεται σε μη ανανεώσεις συμβάσεων, και ταυτόχρονα δηλώνει ότι η ΝΔ κάνει πίσω από το 1/1, δηλαδή από την αναλογία μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο; Το 2018 θα έχουμε 7.906 αποχωρήσεις μονίμων υπαλλήλων μέσω συνταξιοδοτήσεων, ο κανόνας 1/5 μας πάει στην πιο σκληρή φάση του μνημονίου και σημαίνει ότι θα προσληφθούν 1.581 άνθρωποι που οριακά καλύπτουν τις ανελαστικές ανάγκες του Δημοσίου.

Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες στην Υγεία και την Παιδεία και στην καθαριότητα των Δήμων; Στο βάθος υπάρχει η Ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων υπηρεσιών του Δημοσίου, που τελικά αναφέρονται στο κοινωνικό κράτος, στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους συμβασιούχους, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπογράμμισε ότι σε αυτές τις προσλήψεις θα έχουν προτεραιότητα μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ όπου θα μοριοδοτηθεί η ειδική εμπειρία: «Οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι σε εξέλιξη ένας μεγάλος διαγωνισμός για μόνιμους στην καθαριότητα. Η βασική πρόθεση είναι να προσληφθούν νέοι άνθρωποι.

Αποτέλεσμα εικόνας για μαριλιζα ξενογιαννακοπουλου

Πώς μπορούμε να εισάγουμε την ψηφιακή τεχνολογία με γηρασμένο προσωπικό; Η ΝΔ έχει αντίληψη κοινωνικού αυτοματισμού. Ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβασιούχων εφόσον πληροί τα κριτήρια θα μπορεί να προσληφθεί μόνιμα», τόνισε.

Συμπλήρωσε, δε, ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία, ενώ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις καθαρίστριες δημόσιων σχολείων αλλά και στους εργαζόμενους σε δημόσια Νοσοκομεία που προσφέρουν τις υπηρεσίες του την τελευταία διετία μέσω ΟΑΕΔ.

Μιλώντας για τη σχέση της με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε τα εξής: «Αποχώρησα το 2012 από το ΠΑΣΟΚ, 6 χρόνια απείχα συνειδητά, επανέρχομαι γιατί πιστεύω ότι μπαίνουμε σε νέα εποχή στην οποία έχει σημασία ο επαναπροσδιορισμός του προοδευτικού χώρου. Ανασυγκροτείται ο προοδευτικός πόλος σε ολόκληρη την Ευρώπη και το ερώτημα για τις κεντροαριστερές δυνάμεις είναι αν επιλέγουν να συμβαδίσουν με την Αριστερά ή αν στρέφονται προς τα δεξιά. Το ΚΙΝΑΛ είναι ένας ανομοιογενής χώρος.

Υπάρχουν δύο τάσεις. Υπάρχουν δυνάμεις με καθαρό κεντροδεξιό προσανατολισμό, υπάρχει και ένα ισχυρό προοδευτικό κομμάτι που βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία και έχει εγκλωβιστεί στον αντικυβερνητισμό. Πιστεύω ότι αυτό το κομμάτι σταδιακά θα απελευθερωθεί».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «η συμμετοχή μου στην κυβέρνηση είναι συστράτευση σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί ο προοδευτικός χώρος χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ» και υπογράμμισε ότι «πλέον περάσαμε στη νέα μετά το μνημόνιο εποχή. Η πολιτική έρχεται στο προσκήνιο και πάμε σε αναμέτρηση δύο διαφορετικών προτάσεων, δύο διαφορετικών πόλων. Του προοδευτικού από τη μία μεριά και του συντηρητικού-νεοφιλελεύθερου από την άλλη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις