Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Συντάξεις: “Πονοκέφαλος” μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ – Οι ημερομηνίες “ορόσημο”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Συντάξεις: “Πονοκέφαλος” μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ – Οι ημερομηνίες “ορόσημο”

Συντάξεις: «Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου για τις δηλώσεις Γιούνκερ  Η Κομισιόν μέχρι σήμερα εμφανιζόταν ως σύμμαχος της Ελλάδος σε αυτή της την προσπάθεια για αναβολή ή ακόμη και ματαίωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Από την άλλη, ευρωπαϊκές πηγές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το μέτρο, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Τόνισαν μάλιστα ότι για […]

ΚΟΜΠΟΛΟΙ.jpg

Συντάξεις: «Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου για τις δηλώσεις Γιούνκερ 

Η Κομισιόν μέχρι σήμερα εμφανιζόταν ως σύμμαχος της Ελλάδος σε αυτή της την προσπάθεια για αναβολή ή ακόμη και ματαίωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

Από την άλλη, ευρωπαϊκές πηγές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το μέτρο, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Τόνισαν μάλιστα ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του νομοθετημένου μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

  • Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης χωρίς τη μείωση των συντάξεων και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ
  • Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
  • Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές ανάσες.

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο.

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Ποιες είναι όμως οι ημερομηνίες ορόσημο για το συγκεκριμένο ζήτημα

Την Δεύτερα 1η Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εκεί όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες φήμες ότι δεν θα περιλαμβάνεται. Αυτό όμως εξαιρετικά απίθανο, αφού για να συμβεί πρέπει να υπάρξουν μία σειρά από αλλαγές, που η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει, χρονικά, να τις υλοποιήσει. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup που αν και δεν έχει στην ατζέντα του την Ελλάδα, εντούτοις είναι σίγουρο πως στο παρασκήνιο θα υπάρξουν διαβουλεύσεις.

Στις 15 Οκτωβρίου το προσχέδιο θα πάει προς έγκριση στην Κομισιόν.

Στις 5 Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία ορόσημο για το θέμα των συντάξεων, όπως είναι και προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup. Εκεί θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το εν λόγω ζήτημα.

Στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στην Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού και εκεί θα γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι για τις συντάξεις.

Η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα επιδιώξει η λύση να έρθει πιο κοντά και βέβαια να είναι θετική, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν και κατά πόσο μπορεί αυτό να επιτευχθεί.

Δείτε ακόμη:

Και ο Γιούνκερ βάζει «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις