Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ινδία: Απόφαση – σταθμός για την ομοφυλοφιλία
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Απόφαση – σταθμός για την ομοφυλοφιλία

Ιστορική ημέρα στην Ινδία καθώς το δικαστήριο έκρινε πως το σεξ μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου δεν θα πρέπει να συνιστά πλέον ποινικό αδίκημα στη χώρα. Η απόφαση καταργεί το Άρθρο 377 του ινδικού ποινικού κώδικα, το οποίο είχαν θεσπίσει οι βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις το 1861, και απαγόρευε την “σαρκική παρά φύσιν συνεύρεση”. “Ο νόμος […]

Ιστορική ημέρα στην Ινδία καθώς το δικαστήριο έκρινε πως το σεξ μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου δεν θα πρέπει να συνιστά πλέον ποινικό αδίκημα στη χώρα.

Η απόφαση καταργεί το Άρθρο 377 του ινδικού ποινικού κώδικα, το οποίο είχαν θεσπίσει οι βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις το 1861, και απαγόρευε την “σαρκική παρά φύσιν συνεύρεση”.

Αποτέλεσμα εικόνας για gay india

“Ο νόμος είχε γίνει ένα όπλο για την παρενόχληση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Η ποινικοποίηση της σαρκικής επαφής είναι παράλογη, αυθαίρετη και προδήλως αντισυνταγματική”, σχολίασε ο δικαστής Ντιπάκ Μίσρα ανακοινώνοντας την απόφαση.

Αποτέλεσμα εικόνας για gay india

Οι “παραβάτες” κινδύνευαν με ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Σημαντική επιτυχία ήταν η απόφαση του 2009, η οποία κατήργησε το άρθρο 377 του ινδικού Ποινικού Κώδικα, ορίζοντας ότι η απαγόρευση της «σαρκικής συνεύρεσης ενάντια στους κανόνες της φύσης» παραβίαζε τα δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία και την ισότητα και ήταν αντίθετη με το ινδικό Σύνταγμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για gay india

Ακολούθησαν νέες αποφάσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι διώξεις ανθρώπων βάσει του άρθρου 377, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε ακόμη και σε καταδίκες σε ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο, μια απόφαση του 2017, η οποία αναφερόταν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, άνοιξε τον δρόμο για τη σημερινή απόφαση.

Δείτε ακόμη:

Gay βόμβα εναντίον της Τουρκίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις