Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

30

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Από τις… αυξήσεις, στην πραγματικότητα: Πάγωμα μισθών και μειώσεις φέρνει η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Από τις… αυξήσεις, στην πραγματικότητα: Πάγωμα μισθών και μειώσεις φέρνει η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων

Ενώ έταζαν συνεχώς αυξήσεις μισθών, η επαναφορά των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων όχι μόνο δεν ανεβάζει το ποσό, αλλά το μειώνει κιόλας! Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που υπεγράφη χθες και καλύπτει περίπου 75.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, ναυτιλιακά πρακτορεία, γραφεία ταξιδίων και πρακτορειακές επιχειρήσεις που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης δεν φέρνει αυξήσεις παρά μόνο […]

Αχτσιογλου Εφη

Ενώ έταζαν συνεχώς αυξήσεις μισθών, η επαναφορά των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων όχι μόνο δεν ανεβάζει το ποσό, αλλά το μειώνει κιόλας!

Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που υπεγράφη χθες και καλύπτει περίπου 75.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, ναυτιλιακά πρακτορεία, γραφεία ταξιδίων και πρακτορειακές επιχειρήσεις που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης δεν φέρνει αυξήσεις παρά μόνο σε κάποιους που ήταν με μισθό μικρότερο της σύμβασης.

Αυτοί θα βρεθούν με κερδισμένοι με μερικά ευρώ παραπάνω, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», αλλά  καμία από τις 4 κλαδικές συμβάσεις δεν έχει αυξήσεις. Αντίθετα, προβλέπουν και αυτές μειώσεις μισθών.

Αποτέλεσμα εικόνας για αχτσιογλου

Ειδικότερα σε κάθε μία από τις τέσσερις κλαδικές συμβάσεις ισχύουν τα εξής:

Στη σύμβαση ΟΤΟΕ-Τραπεζών προβλέπεται διετές «πάγωμα» μισθών με τις αμοιβές των τραπεζοϋπαλλήλων να μένουν στα επίπεδα που έχουν οριστεί και αναπροσαρμοστεί με τη σύμβαση του 2013.

Η σύμβαση ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων είναι μονοετής για το 2018 και προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 5% για τους νεοπροσλαμβανόμενους και για τους παλαιότερους εργαζομένους. Αν ο μισθός ενός υπαλλήλου είναι μικρότερος από τον μισθό που προβλέπει το αντίστοιχο κλιμάκιο της σύμβασης, τότε παίρνει το μισθό του κλιμακιού με μείωση κατά 5%. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι έχουν εξαρχής μείωση 5% στους βασικούς μισθούς του κλιμακίου που κατατάσσονται

Η σύμβαση γραφείων ταξιδίου και τουρισμού προβλέπει πάγωμα αποδοχών και μηδενικές αυξήσεις με ισχύ έως τον Μάιο του 2019

Η σύμβαση πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης προβλέπει μηδενική αύξηση και μάλιστα με πάγωμα και της μισθολογικής εξέλιξης λόγω προϋπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι επέκταση των κλαδικών συμβάσεων για όλους σημαίνει ότι όσοι είχαν ατομική σύμβαση ή σύμβαση εντός της επιχείρησής τους με μικρότερο μισθό από αυτόν που, παρά τη μείωση, ορίζει η κλαδική σύμβαση, θα κερδίσουν αύξηση.

Δείτε ακόμη:

αχτσιογλου

Αχτσιόγλου: Χωρίς ηλικιακές διακρίσεις ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις