Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Κανένας λόγος για πανηγυρισμούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κανένας λόγος για πανηγυρισμούς

  Έπειτα από οκτώ χρόνια η Ελλάδα αφήνει πίσω της το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο την αισιοδοξία και τους πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να συμμερίζεται και ο διεθνής τύπος. Με εκτενή του αφιερώματα επισημαίνει πως μπορεί η Ελλάδα να κλείνει την πόρτα των προγραμμάτων διάσωσης, εξακολουθεί ωστόσο να έχει μπροστά της έναν δύσκολο […]

 

Έπειτα από οκτώ χρόνια η Ελλάδα αφήνει πίσω της το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο την αισιοδοξία και τους πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να συμμερίζεται και ο διεθνής τύπος. Με εκτενή του αφιερώματα επισημαίνει πως μπορεί η Ελλάδα να κλείνει την πόρτα των προγραμμάτων διάσωσης, εξακολουθεί ωστόσο να έχει μπροστά της έναν δύσκολο δρόμο, καθώς και το γεγονός πως η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης δεν σημαίνει αυτόματα και ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το Reuters δε τονίζει πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Αθήνα παραμένει δέσμια των πιστωτών -που απέτυχαν να θέσουν την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά- και των δανείων που της χορηγήθηκαν. Από την πλευρά τους οι Financial Times σημειώνουν πως το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και τέλος των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία της ελάφρυνσης του χρέους του περασμένου Ιουνίου, θα πρέπει να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, και τυχόν αποτυχία σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσυρθεί ένα μέρος της στήριξης. Επίσης, πρέπει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις αλλά και να αναμορφώσει τον τραπεζικό της κλάδο για να τονώσει την ανάπτυξη.

Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα αλλά παραμένει μέσα στα χρέη, σημειώνει το Bloomberg. Τα 240 δισ. ευρώ χρέους προς τον επίσημο τομέα σε συνδυασμό με το χρέος προς τους ιδιώτες, ανεβάζουν το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας στο 180%. Η δε εφημερίδα Guardian σε άρθρο της για τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας κάνει λόγο για κολοσσιαία αποτυχία. Τέλος, οι New York Times σημειώνουν πως η διάσωση της Ελλάδας άφησε πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού στο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώθηκαν περισσότερο από 30%, ενώ πάνω από το ένα πέμπτο των πολιτών δεν είναι σε θέση να πληρώσουν βασικά έξοδα όπως ενοίκιο, ηλεκτρικό και τραπεζικά δάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

stournaras

Σαφείς αιχμές Στουρνάρα για την στάση της κυβέρνησης και το μνημόνιο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις