Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πρόωρη συνταξιοδότηση: Οι 5 κερδισμένες κατηγορίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Οι 5 κερδισμένες κατηγορίες

Πέντε κατηγορίες εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν κέρδος από το να προχωρήσουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, η άμεση έξοδος μπορεί να είναι για ορισμένους συμφέρουσα λύση. Αυτό διότι οι μειώσεις αν και υπάρχουν είναι μικρές ενώ εάν γίνει επιλογή της πλήρους σύνταξης, η αύξηση των ορίων ηλικίας τους […]

Ζευγάρι κοιτάζει το λάπτοπ

Πέντε κατηγορίες εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν κέρδος από το να προχωρήσουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, η άμεση έξοδος μπορεί να είναι για ορισμένους συμφέρουσα λύση.

Αυτό διότι οι μειώσεις αν και υπάρχουν είναι μικρές ενώ εάν γίνει επιλογή της πλήρους σύνταξης, η αύξηση των ορίων ηλικίας τους αποτελεί «παγίδα» για πολλά χρόνια αναμονής.

Ποιες είναι οι ομάδες που ωφελούνται από την πρόωρη συνταξιοδότηση

Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν με 25ετία και ειδικά οι γυναίκες από τα 55 έτη κι έπειτα.

Όσοι είναι ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών που αποχωρούν στα 62 έτη. Για την κατηγορία αυτή αν και οι παροχές είναι μειωμένες, γίνονται προσαυξήσεις με τον ειδικό συντελεστή του 0,075%. Όσο για τις περικοπές, αυτές δεν ξεπερνούν τα ενώ 115 ευρώ το ανώτατο.

Όσες μητέρες έχουν ανήλικα τέκνα και αποχωρούν από την αγορά εργασίας με το καθεστώς των 5.500 ημερών ασφάλισης. Αν και υπάρχει αύξηση του ορίου της πλήρους σε μακρινή προοπτική, η έξοδος συμφέρει καθώς υπάρχει ο περιορισμός της ποινής στην Εθνική Σύνταξη.

Όσοι δύνανται να αποχωρήσουν με μειωμένη στα 62 αλλά εξετάζουν την αναμονή έως τα 67 για πλήρη. Η συνταξιοδότηση στα 62 με τα γενικά όρια ηλικίας με μειωμένη συμφέρει συγκριτικά με την αναμονή για τα 67 για την πλήρη παροχή.

Ασφαλισμένοι που θέτουν ως στόχο την εξαγορά πλασματικών για τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Συμφέρει περισσότερο η αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στα 62 παρά η εξαγορά πλασματικών. Με την αύξηση του κόστους των εξαγορών για τα πλασματικά έτη, ο περιορισμός της μείωσης καθιστά ευνοϊκή την έξοδο με μειωμένη παρά την αποχώρηση με πλήρη με 40ετία.

Δείτε ακόμη:

Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις