Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Βραβείο Lux 2018, οι 3 φιναλίστ
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βραβείο Lux 2018, οι 3 φιναλίστ

Αντίστροφη μέτρηση για το κινηματογραφικό βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το Βραβείο Lux 2018 είναι: «Styx», «The Other Side of Everything» και «Woman at War». Οι ταινίες θα κυκλοφορήσουν με υπότιτλους και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα προβληθούν το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια των Ημερών Κινηματογράφου LUX, […]

Kona fer í stríð

Αντίστροφη μέτρηση για το κινηματογραφικό βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το Βραβείο Lux 2018 είναι: «Styx», «The Other Side of Everything» και «Woman at War».

Οι ταινίες θα κυκλοφορήσουν με υπότιτλους και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα προβληθούν το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια των Ημερών Κινηματογράφου LUX, σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η νικήτρια ταινία για το 2018 θα ανακοινωθεί στις 14 Νοεμβρίου, κατά την ολομέλειά του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Η λίστα των υποψηφίων ταινιών για το βραβείο Lux ανακοινώθηκε στις 24 Ιουλίου στη Ρώμη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου για τις Ημέρες Βενετίας (Giornate degli Autori), παράλληλο τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Οι τρεις φιναλίστ 

Druga strana svega / The Other Side of Everything, σε σκηνοθεσία Mila Turajlić (Σερβία, Γαλλία, Κατάρ)

Ένα ντοκιμαντέρ που αντιμετωπίζει την ιστορία ολόκληρης της χώρας και της κοινωνίας στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και κατά του εθνικισμού. Το χρονικό μιας οικογένειας στη Σερβία μετατρέπεται στο πορτραίτο ενός ακτιβιστή σε περιόδους μεγάλης αναταραχής, αμφισβητώντας την ευθύνη κάθε γενιάς να αγωνιστεί για το μέλλον της.

Kona fer í stríð / Woman at War, σε σκηνοθεσία Benedikt Erlingsson (Ισλανδία, Γαλλία, Ουκρανία)

Ένα φεμινιστικό έπος μιας γυναίκας που ζει διπλή ζωή, ως δασκάλα μουσικής και ως παθιασμένη περιβαλλοντική ακτιβίστρια. Καθώς αρχίζει να σχεδιάζει την τολμηρή της επιχείρηση, διαπιστώνει ότι η αίτησή της να υιοθετήσει ένα παιδί έχει γίνει τελικά αποδεκτή και ένα μικρό κορίτσι την περιμένει στην Ουκρανία.

Styx, σε σκηνοθεσία Wolfgang Fischer (Γερμανία, Αυστρία)

Η πρωταγωνίστρια ξεκινάει τις διακοπές των ονείρων της, ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι στον Ατλαντικό. Ύστερα όμως από μια καταιγίδα, βρίσκεται κοντά σε ένα εγκαταλειμμένο σκάφος γεμάτο με ανθρώπους που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια. Η ακτοφυλακή της στέλνει οδηγίες μέσω ασυρμάτου να παραμείνει μακριά, επειδή το σκάφος δεν είναι εξοπλισμένο για να βοηθήσει. Μπορεί όμως να ταξιδέψει ενώ άλλοι πνίγονται;

Δείτε ακόμη:

Νύχτες Πρεμιέρας: Αυλαία, με τον «Ψυχρό Πόλεμο»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις