Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κούβα: «Άνεμος» αλλαγών με το νέο Σύνταγμα
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: «Άνεμος» αλλαγών με το νέο Σύνταγμα

Κούβα: Την ατομική ιδιοκτησία και τις επιχειρήσεις αναγνωρίζει το προσχέδιο του νέου Συντάγματος, ενώ ανοίγει τον δρόμο και για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Το νέο κείμενο του Συντάγματος εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εθνοσυνέλευση και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 13 Αυγούστου ως τις 15 Νοεμβρίου. Αυτοκτόνησε ο μεγαλύτερος γιος του […]

Κούβα: Την ατομική ιδιοκτησία και τις επιχειρήσεις αναγνωρίζει το προσχέδιο του νέου Συντάγματος, ενώ ανοίγει τον δρόμο και για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Το νέο κείμενο του Συντάγματος εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εθνοσυνέλευση και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 13 Αυγούστου ως τις 15 Νοεμβρίου.

Αυτοκτόνησε ο μεγαλύτερος γιος του Φιντέλ Κάστρο

«Έχουμε ένα προσχέδιο, το οποίο (…) θα ενισχύσει την ενότητα των Κουβανών γύρω από την επανάσταση», σχολίασε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Ο Ντίας – Κανέλ, που διαδέχθηκε τον Ραούλ Κάστρο στις 19 Απριλίου, διαβεβαίωσε ότι στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης «κάθε Κουβανός θα μπορέσει να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του και να συμβάλει στο κείμενο του Συντάγματος το οποίο αντικατοπτρίζει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας».

«Έφυγε» ο Αρμάντο Χαρτ, ιστορική μορφή της Κούβας

Το προσχέδιο, που εκτείνεται σε 224 άρθρα, επαναβεβαιώνει «τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα» του πολιτικού συστήματος της Κούβας καθώς και τον ηγετικό ρόλο του κομμουνιστικού κόμματος, του μοναδικού στη χώρα. Ωστόσο σε αυτό δεν θα περιλαμβάνεται το άρθρο που όριζει ότι απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας κομμουνιστικής κοινωνίας.

Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες στη διάρκεια των οποίων η οικονομία ήταν σχεδόν πλήρως κρατικοποιημένη, οι μεταρρυθμίσεις του Ραούλ Κάστρο τόνωσαν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες πλέον εργάζονται 591.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δηλαδή το 13% του ενεργού πληθυσμού.

Φόρος τιμής στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις αυτές, τις οποίες ο Ντίας- Κανέλ επιθυμεί να συνεχίσει, απαιτούν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν υπήρχε στο Σύνταγμα που ίσχυε στη χώρα μέχρι σήμερα και το οποίο χρονολογείται από το 1976.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις