Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: «Παγωμένα» χαμόγελα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: «Παγωμένα» χαμόγελα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 5:20 το απόγευμα, με καθυστέρηση περίπου 2 ωρών από την προγραμματισμένη ώρα, λόγω άλλων υποχρεώσεων. Έδιωξε τους δημοσιογράφους ο Ερντογάν (vid) Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και στάθηκαν […]

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 5:20 το απόγευμα, με καθυστέρηση περίπου 2 ωρών από την προγραμματισμένη ώρα, λόγω άλλων υποχρεώσεων.

Έδιωξε τους δημοσιογράφους ο Ερντογάν (vid)

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και στάθηκαν για τις καθιερωμένες φωτογραφίες, με τα φλας να αστράφτουν, αλλά τα χαμόγελα φαίνονταν… παγωμένα, μέχρι που ο Ερντογάν αποφάσισε να «διώξει» τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και τώρα αν μας αφήσετε μόνους, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διμερή μας συνάντηση».

Καμμένος – Τσαβούσογλου και το «θερμό» τετ α τετ στις Βρυξέλλες

Στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας βρέθηκε, φυσικά, η πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Μέχρι στιγμής, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ενδεχόμενο ο Ερντογάν έθεσε ανοιχτά στον Αλέξη Τσίπρα ζήτημα ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απολύτως προετοιμασμένος για αυτό το ενδεχόμενο και όπως ανέφεραν οι πληροφορίες νωρίτερα, δεν επρόκειτο να κάνει πίσω.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να άνοιξε όλη η βεντάλια της ατζέντας των ελληνοτουρκικών, με τον Πρωθυπουργό να θέτει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και της προκλητικότητας στο Αιγαίο, την ανάγκη για ακόμη καλυτερη υλοποίηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ασφάλεια, το Κυπριακό, για το οποίο είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενόψει της συνάντησης, αλλά και τη θετική ατζέντα των οικονομικών σχέσεων και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Στον αντίποδα, δεδομένο θεωρείται για την ελληνική διπλωματία, ότι ο «σουλτάνος» θα επιχειρούσε να θέσει το θέμα των δύο στρατιωτικών στη βάση σεναρίων ανταλλαγής με τους 8, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο έχει ξεκαθαριστεί από την ελληνική πλευρά πως δεν είναι συζητήσιμο, δεδομένου πως αποτελεί θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης και παράλληλα θα παραβίαζε κάθε έννοια δικαιοκρατίας και διεθνούς δικαίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις