Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αλέξης Τσίπρας: «Δύσκολη η συνάντηση με τον Ερντογάν»
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αλέξης Τσίπρας: «Δύσκολη η συνάντηση με τον Ερντογάν»

Ο Ερντογάν έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της ανταλλαγής των 8 Τούρκων με τους δύο Έλληνες  στρατιωτικούς, θέμα που επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με τους δημοσιογράφους. «Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, τέθηκαν όλα τα ζητήματα, από την δική μας πλευρά έγινε σαφές ότι το ζήτημα των δύο Ελλήνων είναι μείζονος σημασίας. […]

Ο Ερντογάν έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της ανταλλαγής των 8 Τούρκων με τους δύο Έλληνες  στρατιωτικούς, θέμα που επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με τους δημοσιογράφους.

«Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, τέθηκαν όλα τα ζητήματα, από την δική μας πλευρά έγινε σαφές ότι το ζήτημα των δύο Ελλήνων είναι μείζονος σημασίας. Είναι μια χώρα που κρατά χωρίς κατηγορίες δύο στρατιωτικούς μιας σύμμαχης στο ΝΑΤΟ χώρας».

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: «Παγωμένα» χαμόγελα

«Παρότι δεν υπήρξε άμεση σύνδεση των δύο Ελλήνων με των 8 Τούρκων, έδωσα στον Ερντογάν να καταλάβει ότι το ζήτημα των 8 δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο. Είναι άλλο θέμα το ζήτημα του ασύλου και άλλο ζήτημα αυτό που αφορά τη σύλληψη και τη κράτηση δύο στρατιωτών κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα» ενώ συνέχισε λέγοντας πως αυτό το ζήτημα είναι μια «ανοικτή πληγή που πρέπει να κλείσει άμεσα».

Έδιωξε τους δημοσιογράφους ο Ερντογάν (vid)

Ερωτηθείς για περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και τα όσα είπε με τον Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Είμαι φειδωλός. Αλλά βγαίνω από τη συνάντηση πιο αισιόδοξος από όσο όταν μπήκα. Δεν ήταν εύκολη η συνάντηση γι’ αυτό κράτησε περίπου δύο ώρες». Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι «δεν μπήκε ευθέως θέμα ανταλλαγής», αλλά ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί κρίσιμη την έκδοση των «8», καθώς θεωρεί ότι μετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του».

Καμμένος – Τσαβούσογλου και το «θερμό» τετ α τετ στις Βρυξέλλες

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη Κυπριακό, προσφυγικό και την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας είπε:

«Του υπενθύμισα όσα του είχα πει στην επίσκεψή του στην Αθήνα ότι είναι στο χέρι της Αγκυρας να γυρίσει σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως φαίνεται αυτό δεν έχει κατορθωθεί μέχρι σήμερα καθώς οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται και αντιμετωπίζονται αποφασιστικά. Του έδειξα στοιχεία και συμφωνήσαμε να κάνουμε προσπάθειες για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις