Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / ΕΝΦΙΑ και επιστροφή φόρου: Χιλιάδες φορολογούμενοι “χάνουν” τις δόσεις
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

ΕΝΦΙΑ και επιστροφή φόρου: Χιλιάδες φορολογούμενοι “χάνουν” τις δόσεις

Χιλιάδες επιστροφές φόρου θα συμψηφιστούν με τον ΕΝΦΙΑ Μέχρι τις 31 Ιουλίου οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά είναι υποχρεωμένοι  να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου που τους αναλογεί. Ωστόσο το Δημόσιο δεν είναι «εντάξει» με την επιστροφή φόρου! Για ακόμη μια χρονιά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ταυτίσει χρονικά τις επιστροφές φόρου με την εκκαθάριση του Ενιαίου […]

Χιλιάδες επιστροφές φόρου θα συμψηφιστούν με τον ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τις 31 Ιουλίου οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά είναι υποχρεωμένοι  να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου που τους αναλογεί.

Ωστόσο το Δημόσιο δεν είναι «εντάξει» με την επιστροφή φόρου!

Για ακόμη μια χρονιά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ταυτίσει χρονικά τις επιστροφές φόρου με την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), δηλαδή θα τις δρομολογήσει για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πέρυσι χιλιάδες φορολογούμενοι που περίμεναν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και ταυτόχρονα είχαν την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ έλαβαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Επίδομα παιδιού: Πότε καταβάλλεται η τρίτη δόση

Με το mail η ΑΑΔΕ τους ενημέρωνε ότι προχώρησε σε συμψηφισμό της οφειλής τους από το φόρο ακινήτων με την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.

Καθώς ο νόμος επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προεισπράττει μέρος ή όλον τον ΕΝΦΙΑ προχωρώντας σε συμψηφισμό επιστροφών φόρων με μελλοντικές οφειλές, έτσι και εφέτος χιλιάδες φορολογούμενοι θα χάσουν τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έως και πέντε δόσεις και θα τον καταβάλουν ουσιαστικά εφάπαξ.

Σε κάθε περίπτωση, φορολογούμενοι με πιστωτικά εκκαθαριστικά που δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ θα λάβουν κανονικά την επιστροφή φόρου εφόσον δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής κάποιου άλλου φόρου ή οφειλής που θα μπορούσε να συμψηφιστεί με το επιστρεφόμενο ποσό.

Πέρυσι ο αριθμός των φορολογουμένων για τους οποίους πρόεκυψε επιστροφή φόρου ανήλθε στο τέλος της εκκαθάρισης στους 975.513, με το συνολικό ποσό των πιστωτικών εκκαθαριστικών να ανέρχεται στα 374 εκατ. ευρώ ή σε μέση επιστροφή φόρου 384 ευρώ ανά εκκαθαριστικό.

Ο ίδιος αριθμός πιστωτικών εκκαθαριστικών αναμένεται να προκύψει και εφέτος μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις