Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

12

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αναβαθμίστηκε σε «Β+» η Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβαθμίστηκε σε «Β+» η Ελλάδα

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την ελληνική οικονομία, έπειτα από την απόφαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, αναθεώρησε σε «Β+», από «Β», τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με σταθερή προοπτική. Οι δανειστές ενέκριναν τόσο τη δημιουργία «μαξιλαριών» ρευστότητας, όσο και την επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, κάτι […]

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την ελληνική οικονομία, έπειτα από την απόφαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, αναθεώρησε σε «Β+», από «Β», τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με σταθερή προοπτική.

Οι δανειστές ενέκριναν τόσο τη δημιουργία «μαξιλαριών» ρευστότητας, όσο και την επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των κινδύνων εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

Δουλεύουμε 6,5 μήνες το χρόνο για φόρους και εισφορές

Σημειώνει ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, κάτι που συνεπάγεται τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού κλάδο και την τόνωση της ανάπτυξης. Επισημαίνει όμως ότι το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η ικανότητα προσέλκυσης απευθείας ξένων επενδύσεων είναι αδύναμη.

Νέα αναβάθμιση θα γίνει από τον Standard & Poor’s αν αυξηθούν οι απευθείας ξένες επενδύσεις, υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Τέλος ο μειωμένος ΦΠΑ «μέσα» στην τουριστική περίοδο

Από την άλλη, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι θα υπάρξει υποβάθμιση αν αλλάξει η πολιτική στρατηγικής, με αποτέλεσμα την ανάσχεση της μεταρρυθμιστικής προόδου και αν αποδειχθεί σημαντικά χαμηλότερος των προσδοκιών ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, που θα έχει ως συνέπεια τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις