Αθήνα

°C

Κυριακή

11

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / “4ήμερη εβδομάδα”: Μια ελληνική εταιρεία “σπάει” το κατεστημένο
PLUS

“4ήμερη εβδομάδα”: Μια ελληνική εταιρεία “σπάει” το κατεστημένο

Για δεύτερη χρονιά οι εργαζόμενοι της μεγάλης εταιρείας Skroutz θα απολαύσουν την «4ήμερη εβδομάδα». Πρόκειται για πρωτοβουλία με «σημαία» το «η δημιουργικότητα έρχεται από τα ξεκούραστα μυαλά» και κάπως έτσι οι υπάλληλοι εργάζονται 4 και όχι 5 ημέρες σε εβδομαδιαία φάση. Η έξτρα ελεύθερη μέρα ισχύει για ενάμιση μήνα, από 15 Ιουνίου έως το τέλος […]

Για δεύτερη χρονιά οι εργαζόμενοι της μεγάλης εταιρείας Skroutz θα απολαύσουν την «4ήμερη εβδομάδα».

Πρόκειται για πρωτοβουλία με «σημαία» το «η δημιουργικότητα έρχεται από τα ξεκούραστα μυαλά» και κάπως έτσι οι υπάλληλοι εργάζονται 4 και όχι 5 ημέρες σε εβδομαδιαία φάση.

Η έξτρα ελεύθερη μέρα ισχύει για ενάμιση μήνα, από 15 Ιουνίου έως το τέλος Ιουλίου (μετά ξεκινάνε οι κανονικές άδειες) για όλους τους 170 εργαζόμενους. Μπορούν να την χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας, ωστόσο οι περισσότεροι, όπως είναι λογικό, την «κολλάνε» στο Σαββατοκύριακο.

«Κρίμα που δεν μας έχει κάνει καλό καιρό προς το παρόν», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Χατζηγεωργίου.

«Το νόημα ήταν να έφευγε ο κόσμος τριήμερο, να ξέφευγε».

Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, εκ των ιδρυτών της Skroutz εξηγεί στην Καθημερινή, γιατί προχώρησαν για δεύτερη χρονιά στην εφαρμογή του.

«Η δημιουργικότητα και η ποιοτική δουλειά προκύπτουν από ξεκούραστα μυαλά και χαρούμενους ανθρώπους», έγραψε ο Γιώργος, ξεσηκώνοντας ενθουσιώδη RTs. «Τα προηγούμενα χρόνια, εν μέσω κρίσης, θεωρούσα προκλητικό γύρω γύρω να γίνεται χαμός και να βγαίνουμε εμείς και να λέμε ότι κάνουμε το ένα και το άλλο», λέει.

«Σήμερα, όμως, θεωρώ σημαντικό να μη δείχνουμε συνέχεια τη μαυρίλα».

Ο ίδιος πιστεύει βαθιά ότι όποιος κάνει δημιουργική δουλειά πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο να σκέφτεται.

«Το ξέρω από τον εαυτό μου. Όταν πηγαίναμε σε συνέδρια και είχαμε ελεύθερο χρόνο για συζητήσεις, έβγαιναν πολύ ωραία πράγματα. Εγώ τα ονομάζω free brain cycles, πρέπει να έχεις χρόνο να επεξεργαστείς τα προβλήματα χωρίς να είσαι πάνω στο πρόβλημα. Ως γνωστόν, οι καλύτερες ιδέες σού έρχονται στο μπάνιο».

Οι τρεις συνιδρυτές της Skroutz είναι της άποψης ότι δεν είναι οι πολλές ώρες δουλειάς που φέρνουν την επιτυχία.

«Στην εταιρεία δεν χτυπάει κανείς κάρτα ούτε καταγράφεται κάπου το ωράριο. Η ώρα προσέλευσης είναι ευέλικτη, μέχρι τις 10.30 έρχεται ο κόσμος, και από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 6.30 μ.μ. έχουμε φύγει όλοι. Για πλάκα εμείς αν δούμε κάποιον να κάθεται, τον διώχνουμε, “άντε έχεις και σπίτι”».

Παραπάνω κάθονται μόνο όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν κάποια από τις δραστηριότητες που παρέχει η εταιρεία καθημερινά, από μαθήματα χορού και μαθήματα αγγλικών και τουρκικών μέχρι σκάκι και γυμναστική. Ο Χατζηγεωργίου ξεκίνησε τουρκικά, αλλά τα παράτησε όμως συνεχίζει ένα απόγευμα την εβδομάδα να παίζει σκάκι «μαζί με άλλους φανατικούς εδώ». Τη μεγαλύτερη συμμετοχή καταγράφουν η γυμναστική και οι χοροί.

Είναι η δεύτερη χρονιά εφαρμογής της 4ήμερης εβδομάδας στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά η πρώτη που ανακοινώθηκε δημοσίως, με ένα tweet.

Δείτε ακόμη: 

«Φρένο» στους εργοδότες που απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις