Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

08

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Ο κοινός κίνδυνος των ψυχικών παθήσεων
ΥΓΕΙΑ

Ο κοινός κίνδυνος των ψυχικών παθήσεων

Ένα κοινό κρύβουν αρκετές ψυχικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, έγινε σαφές πως οι αρκετές παθήσεις της ψυχικής υγείας έχουν σε σημαντικό βαθμό κοινούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου. Διαβάστε ακόμα: Η κατάλληλη ώρα για να σκεφτείς λογικά Οι ψυχικές διαταραχές έχουν σημαντικές βιολογικές ομοιότητες, οι οποίες […]

Ένα κοινό κρύβουν αρκετές ψυχικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή.

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, έγινε σαφές πως οι αρκετές παθήσεις της ψυχικής υγείας έχουν σε σημαντικό βαθμό κοινούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

Διαβάστε ακόμα: Η κατάλληλη ώρα για να σκεφτείς λογικά

Οι ψυχικές διαταραχές έχουν σημαντικές βιολογικές ομοιότητες, οι οποίες όμως δεν αντανακλώνται στις σημερινές διαγνωστικές κατηγορίες και διακρίσεις που εφαρμόζουν οι ψυχίατροι.

Αντίθετα, οι νευρολογικές παθήσεις, όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, η επιληψία και η πολλαπλή σκλήρυνση, έχουν μεγαλύτερες βιολογικές διαφορές τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις ψυχικές παθήσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι υπάρχει μεγάλη γενετική επικάλυψη ανάμεσα στις ψυχικές διαταραχές, ιδίως μεταξύ:

  • του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
  • της διπολικής διαταραχής (πρώην μανιοκατάθλιψης), της μείζονος κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας
  • της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (ΙΔΨ), της νευρικής ανορεξίας με τον σύνδρομο Τουρέτ

Όσο αφορά στις νευρολογικές παθήσεις, μόνο η ημικρανία έχει γενετικές ομοιότητες με μερικές ψυχικές παθήσεις, συγκεκριμένα με τη ΔΕΠΥ, τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και το σύνδρομο Τουρέτ.

Διαβάστε ακόμα: Πώς ο ιός του έρπη μπορεί να «πυροδοτήσει» το Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές από 600 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα πολλών χωρών (και της Ελλάδας), στο πλαίσιο του Προγράμματος Brainstorm, με επικεφαλής τον γενετιστή Μπεν Νιλ του κοινού Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις