Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνέντευξη Βενιζέλου: Τραγικό αν ισχύει αυτό που λέει ο Καμμένος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Βενιζέλου: Τραγικό αν ισχύει αυτό που λέει ο Καμμένος

Τα επιχειρήματά του για την κατηγορηματική αντίθεση στη συμφωνία με τα Σκόπια κατέθεσε σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σχετικά με το αν θα άλλαζε η στάση του σε περίπτωση που «πάνω» ήταν άλλη κυβέρνηση, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε αρνητικά. «Ούτε κατά διάνοια.  Είχα ταχθεί ευθύς εξαρχής, γιατί αυτή είναι η σταθερή […]

Τα επιχειρήματά του για την κατηγορηματική αντίθεση στη συμφωνία με τα Σκόπια κατέθεσε σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχετικά με το αν θα άλλαζε η στάση του σε περίπτωση που «πάνω» ήταν άλλη κυβέρνηση, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε αρνητικά.

«Ούτε κατά διάνοια.  Είχα ταχθεί ευθύς εξαρχής, γιατί αυτή είναι η σταθερή μου σχέση εδώ και χρόνια και αυτήν έχω υποστηρίξει και ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως Υπουργός Εξωτερικών, υπέρ της λύσης.  Υπέρ μίας λύσης με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία βεβαίως ισχύει erga omnes, δηλαδή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Νέες αποκαλύψεις από Καμμένο για Σκοπιανό και ανταλλάγματα (vid)

Αυτά τα έχω πει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκπροσωπώντας τη χώρα δύο φορές –και το 2013 και το 2014– και αυτά λέω 25 χρόνια, γιατί ζω το θέμα από την αρχή του δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Έχω ζήσει και έχω συμπράξει στην επανατοποθέτηση του θέματος το 1994 με το εμπάργκο και, μετά, με την ενδιάμεση συμφωνία, γιατί έχω συνεργασθεί και υποστηρίξει πολύ στενά θα έλεγα, και σθεναρά, τον Κάρολο Παπούλια σε αυτό το εγχείρημα, πάντα υπό τη Διεύθυνση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Άρα, δεν αλλάζω τη θέση μου με βάση το ποιος είναι κυβέρνηση. Αντιθέτως, ευθύς εξαρχής, όλους αυτούς τους μήνες, έχω τοποθετηθεί λέγοντας ότι το momentum είναι θετικό. H κυβέρνηση Zaev αλλάζει μία κατάσταση η οποία ίσχυε στη γειτονική μας χώρα τα τελευταία περίπου 16 χρόνια και η οποία παρεμπόδιζε τη λύση, γιατί υπήρχε κακοπιστία από την άλλη πλευρά και μία εσωτερική κατάσταση η οποία ήταν απρόσφορη. Και, δεύτερον, έλεγα ότι θα έπρεπε η λύση αυτή να έχει όλες τις θεμελιώδεις εγγυήσεις.

Η διαφωνία μου με αυτό που τελικά υπεγράφη έγκειται στο γεγονός, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη στη Βουλή, ότι δεν υπάρχει η ορθή και λειτουργική λύση για την ιθαγένεια και για τη γλώσσα και δεν υπάρχει σωστός συγχρονισμός σε σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αυτά τα τρία σημεία, τα οποία τα είδαμε, νομίζω, ανάγλυφα μπροστά μας με την ομιλία που έκανε ο κύριος Zaev, ο οποίος την έκανε σκοπίμως και ευφυώς, για να υπάρχει ένα στοιχείο ιστορικής ερμηνείας, ας το πούμε έτσι, της υπογραφής που έβαλε ο Υπουργός του των Εξωτερικών στη συμφωνία αυτή, λέγοντας «οι Έλληνες και οι Μακεδόνες, οι Μακεδόνες και οι Έλληνες», χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τον όρο κατά τη δική του εκδοχή και ερμηνεία και αυτή, δυστυχώς, θα επικρατήσει».

Διαψεύδει κατηγορηματικά τον Καμμένο ο Τoυσουνίδης (vid)

Αν θα κυρωθεί από την Ελλάδα

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζουμε πόσους μήνες θα πάρει η διαδικασία κύρωσης:

«Ακριβώς και μπορεί η κύρωση να έρθει στη Βουλή αυτή, αν αντέξει, την ελληνική ή σε μία επόμενη Βουλή ελληνική, μην το αποκλείουμε αυτό, να κληθεί μία επόμενη Βουλή να κυρώσει έχοντας μπροστά της πια μία τετελεσμένη κατάσταση, δηλαδή οι άλλοι θα έχουν κάνει και δημοψήφισμα και αναθεώρηση, το ΝΑΤΟ θα έχει αποφασίσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει αλλάξει τις εκθέσεις προόδου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει πάρει μία απόφαση για την έναρξη μακράς διάρκειας προενταξιακών διαπραγματεύσεων και ούτω καθεξής.

Στην πραγματικότητα, για να το πω όσο μπορώ πιο απλά, το κείμενο που υπεγράφη χθες εμπεριέχει δύο συμφωνίες.  Εμπεριέχει την κύρια συμφωνία, η οποία τίθεται σε ισχύ μετά την κύρωση και από την ελληνική Βουλή, μετά από μήνες, αφού θα έχουν κάνει όσα πρέπει οι γείτονές μας, αλλά εμπεριέχει και μία ενδιάμεση συμφωνία για την στο μεταξύ περίοδο, για την μεταβατική περίοδο, για την ενδιάμεση περίοδο.  Αυτή η υποκείμενη, η υφέρπουσα ενδιάμεση συμφωνία τίθεται σε ισχύ διά της υπογραφής, είναι απλοποιημένης μορφής συμφωνία».

Κατσίκης για συμφωνία: «Μπορούσαμε να την εμποδίσουμε;»

Αν μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να ματαιώσει τη συμφωνία

Ερώτηση

Είναι δυνατόν η ελληνική Βουλή, ό,τι και να πιστεύει η πλειοψηφία της, να κάνει κάτι άλλο πέρα από το να κυρώσει αυτήν τη συμφωνία;

Ευ. Βενιζέλος

Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα έχουμε απέναντί μας μία διεθνή κοινή γνώμη και έναν διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, ο οποίος θα θεωρεί ότι η Ελλάδα υπαναχωρεί, όχι ότι η Ελλάδα ζητά να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, αλλά ότι υπαναχωρεί, διότι αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, βεβαίως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.  Δηλαδή αν το δημοψήφισμα στα Σκόπια είναι αρνητικό ή αν δεν συντελεστεί αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε, δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Αν υπήρξε ανταλλαγή με χρέος

Ερώτηση

Το αποκάλυψε σήμερα ο Δημήτρης Καμμένος, ότι αυτή τη συμφωνία ο κ. Τσίπρας, λέει, θα την ανταλλάξει με μία καλύτερη συμφωνία για το χρέος, για τα μεταμνημονιακά, για τις συντάξεις κ.λπ.

Ευ. Βενιζέλος

Αυτά αν αληθεύουν είναι τραγικά.  Δηλαδή θα έχουμε για πρώτη φορά μία, θα έλεγα, ευτελιστική διασύνδεση της οικονομικής κατάστασης της χώρας με την εξωτερική πολιτική.Ουδείς μέχρι το 2015 που παραδώσαμε εμείς την κυβέρνηση, τόλμησε και διανοήθηκε, το λέω ρητά και κατηγορηματικά, να έρθει να μας πει, ελάτε να συμψηφίσουμε την οικονομική σας ανάγκη, τη διαπραγμάτευση για δάνεια, τη διαπραγμάτευση για το χρέος με την εξωτερική πολιτική, με το θέμα του ονόματος, με το θέμα της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία ή πολύ περισσότερο με τα Ελληνοτουρκικά ή με το Κυπριακό, ουδείς ποτέ.

Έχω διατελέσει σε όλη αυτή την περίοδο -είμαι ο μόνος που έχει  πλήρη παρουσία από το 2009 μέχρι το 2015, ήμουν σε όλες αυτές τις φάσεις – Υπουργός Άμυνας, Υπουργός Εξωτερικών, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και κυβερνητικός εταίρος.  Σας λέω ότι ουδείς έθεσε ποτέ ζήτημα συσχετισμού της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών αναγκών της χώρας με παραχωρήσεις στην εξωτερική πολιτική.  Αν αυτό που λέει ο κ. Καμμένος, στην αξιοπιστία του οποίου δεν επενδύω τίποτα, επενδύω ένα πολύ μεγάλο μηδενικό, εν πάση περιπτώσει, αν αληθεύουν αυτά τα οποία φέρεται να έχουν συμβεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, είναι ντροπή».

Καρανίκας για «Μακεδονία»: «Βλέπω να ουρλιάζετε» (pics)

Για την στάση του ΚΙΝΑΛ

«Το να διαφοροποιείς τον Κώστα Καραμανλή, που ήταν Πρωθυπουργός, από την Ντόρα Μπακογιάννη για να δημιουργήσεις, μέχρι και την υστάτη στιγμή, εσωτερικά προβλήματα είναι τραγικό.  Επίσης, ο κ. Τσίπρας ήθελε να κάνει μία παρέμβαση «δημιουργική» στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, δημιουργώντας προβλήματα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής .

Το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό, αν και η επίσημη θέση που έχει ληφθεί και η θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία είναι απολύτως συμπαγής στο θέμα αυτό, νομίζω ότι ήταν πολύ σοβαρή, χωρίς καμία υπερβολή, με απόλυτη ακρίβεια, ισορροπημένα, υπεύθυνα, χωρίς να λέμε κάτι το οποίο ήταν αδύνατο. Δεν λέω κάτι το οποίο είναι αδύνατο, αλλά όταν ξεκινάς μία διαπραγμάτευση λέγοντας, «τη γλώσσα την έχουμε αναγνωρίσει ως μακεδονική από το 1977», δεν μπορείς να πας να διεκδικήσεις άλλη ρύθμιση.

Όταν η αντίληψή σου είναι εξαρχής ότι τα θέματα ταυτοτήτων με την έννοια της ιθαγένειας και διά της ιθαγένειας της εθνικότητας, δεν είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, δεν μπορείς να την κάνεις αυτήν την πρόταση.  Δεν λέω ότι ήταν εύκολο, λέω ότι έπρεπε να τεθούν τα θέματα και ότι δεν ήταν αδύνατο και ότι, εν πάση περιπτώσει, βεβαίως πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά όχι να διχάσουμε τον ελληνικό λαό και να δημιουργήσουμε ένα ρεύμα το οποίο τροφοδοτεί τον αντισυστημισμό, τον εθνικολαϊκισμό και τα άκρα.

Μετά τον σάλο για το «Μακεδόνας» ο Σέλτσας ξεκαθαρίζει

Εδώ, θα σας πω κάτι το οποίο το πιστεύω βαθιά, ιστορικά, γιατί αυτή είναι η υποχρέωσή μου.  Η Συνθήκη της Ζυρίχης και του Λονδίνου που υπέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ευάγγελο Αβέρωφ από την ελληνική  πλευρά και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριο εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων ήταν μία εξαιρετική επιλογή σε σχέση με όσα ακολούθησαν για το Κυπριακό.

Τώρα, πολλοί λένε αν μπορούσαμε να γυρίσουμε στο Σύνταγμα του 1960. Όμως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατηγορήθηκε για προδοσία και το σύνδρομο της Ζυρίχης και του Λονδίνου κατατρέχει την ελληνική εξωτερική πολιτική μέχρι σήμερα.  Δεν πρέπει να διχάζουμε, εν έτει 2018, τον ελληνικό λαό και να υπονομεύουμε την εθνική ενότητα για να χρησιμοποιήσουμε ως όργανο την εξωτερική πολιτική προκειμένου να δημιουργήσουμε καταστάσεις εσωτερικής πολιτικής».

Παυλόπουλος για πΓΔΜ: «Ευνοούμε τη ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή της προοπτική»

Δεν έχει υπόσταση και ραχοκοκαλιά ο Τσίπρας με το mea culpa

«Έτσι θα πάει στις εκλογές ο κ. Τσίπρας, με ρήξεις δήθεν στην εξωτερική πολιτική, με ρήξεις σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος και με ρήξεις σε σχέση με τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, και μετά θα έρθει και πει, mea culpa, όπως είπε στη συνέντευξή του στην Die Welt.

Εντάξει, και τι έγινε;  Λάθος έκανα στο δημοψήφισμα, εξευτέλισα το 62% του ελληνικού λαού, ήταν μία λάθος επιλογή. Ξέρετε πόσο κοστίζει αυτή η λάθος επιλογή και πόσο θα κοστίζει επί δεκαετίες;  Από τις ύβρεις κατά της κ. Merkel, τώρα ύμνους στην κ. Merkel, την οποία τη βλέπει ως ηγέτιδα της Ευρώπης, και δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να πάει να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης για τον κύριο Γεωργίου.

Εντάξει, αυτό είναι μία πολιτική υδαρής, όχι υδραργυρική, υδαρής, δηλαδή δεν έχει καμία υπόσταση, δεν έχει ραχοκοκαλιά, παίρνει το σχήμα του δοχείου στο οποίο τοποθετείται κάθε φορά.  Γι’ αυτό είναι πραγματικά κρίμα για τον τόπο να ασκείται μία πολιτική η οποία δεν έχει καμία αναφορά σε αρχές, σε πεποιθήσεις, έχει αναφορές μόνο στην άσκηση της εξουσίας καθεαυτήν ως υπέρτατο στόχο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις