Αθήνα

°C

Σάββατο

23

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / ΕΝΦΙΑ: “Θα τρίβουν τα μάτια τους οι ιδιοκτήτες”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

ΕΝΦΙΑ: “Θα τρίβουν τα μάτια τους οι ιδιοκτήτες”

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι ιδιαίτερα της Αττικής θα τρίβουν τα μάτια τους όταν δουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2018 τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ. Με όλες αυτές τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης είναι αδύνατον να επαληθευτούν στην πράξη τα στοιχεία μικρό αριθμό ιδιοκτητών που θα επιβαρυνθούν. Επιπλέον χαρακτηρίζει επικοινωνιακού χαρακτήρα την αύξηση του αφορολόγητου ορίου […]

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι ιδιαίτερα της Αττικής θα τρίβουν τα μάτια τους όταν δουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2018 τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Με όλες αυτές τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης είναι αδύνατον να επαληθευτούν στην πράξη τα στοιχεία μικρό αριθμό ιδιοκτητών που θα επιβαρυνθούν. Επιπλέον χαρακτηρίζει επικοινωνιακού χαρακτήρα την αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 200.000 στις 250.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σε ότι αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες, αυτές παραμένουν βασικά ένα χειραγωγούμενο «πολιτικό μέγεθος», αφού δεν υπάρχουν «εμπορικές» τιμές σε μια ανύπαρκτη κτηματαγορά.

Έγιναν μεγάλες ή μικρές αυξήσεις σε πάμπολλες -κυρίως μεσαίες- ζώνες της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου, ελάχιστες μειώσεις, αλλά ιδίως τραγικές παραλείψεις αναγκαίων παρεμβάσεων στο σύστημα, ώστε να συμβαδίζει με τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα δεδομένου ότι:

Δεν μειώθηκαν κατά 50% οι συντελεστές εμπορικότητας των επαγγελματικών ακινήτων.

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της υπό – δόσης

Δεν αναπροσαρμόστηκαν οι συντελεστές παλαιότητας των απαξιωμένων παλαιών ακινήτων, την στιγμή που ειδικά στον ΕΝΦΙΑ ισχύει αυξητικός συντελεστής… «νεότητας» που επαυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση όλων των νεώτερων κτισμάτων ακόμη και κατά 25%!

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ:

Θα τρίβουν τα μάτια τους όταν δουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, ιδιαίτερα της Αττικής.

Με όλες αυτές τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης, είναι αδύνατο να αληθεύουν στην πράξη τα στοιχεία για δήθεν μικρό αριθμό ιδιοκτητών που θα δούν αυξήσεις, ενώ η -καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα- αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 200.000 στις 250.000 θα «ωφελήσει» τους περίπου 600.000 φορολογούμενους που κάθε χρόνο ματώνουν για να πληρώσουν τον συμπληρωματικό φόρο κατά (50.000 x 0,1%=) 50 ευρώ!

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιουλίου

Συνεπώς, φαίνεται πως για μια φορά ακόμα χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να απαλλαγεί το φορολογικό μας σύστημα από τη «γάγγραινα» του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την επενδυτική απραξία στην οικοδομή και την κτηματαγορά.

Δεν υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο κάποια διάταξη  για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατοικίας, όπως ζητήσαμε, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου εισοδήματος πάμπολλων ιδιοκτητών και ενοικιαστών κατοικιών με μειωμένα σήμερα πραγματικά εισοδήματα.

Δεν υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για την κατάργηση του φόρου υπεραξίας.»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις