Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

26

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Όχι” στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, “ναι” στην περίοδο χάριτος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Όχι” στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, “ναι” στην περίοδο χάριτος

Φιλικό στις αγορές θα είναι το σχέδιο για το κούρεμα του ελληνικού χρέους δήλωσε ο Μάριο Σεντένο στο Reuters. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις ενόψει της 21ης Ιουνίου και όλοι θα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι ότι η απόφαση για την ελάφρυνση χρέους θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές […]

Ο Σεντένο για το ελληνικό χρέος

Φιλικό στις αγορές θα είναι το σχέδιο για το κούρεμα του ελληνικού χρέους δήλωσε ο Μάριο Σεντένο στο Reuters.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις ενόψει της 21ης Ιουνίου και όλοι θα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι ότι η απόφαση για την ελάφρυνση χρέους θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές από την 20ή Αυγούστου και πέρα», τόνισε ο Σεντένο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ, στο περιθώριο της G7 στον Καναδά, κατά την οποία δεν υπήρξε συμφωνία που θα εξασφάλιζε τη στήριξη του Ταμείου.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα, με στόχο να υπάρξει συμφωνία έως τις 21 Ιουνίου.

Το ΔΝΤ αρνήθηκε να μετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έως ότου η ευρωζώνη και το Ταμείο να συμφωνήσουν για το πώς το ελληνικό χρέος, που βρίσκεται σήμερα στο 179% του ΑΕΠ, θα γίνει βιώσιμο.

Μαχαίρι στις συντάξεις: Σχέδιο για να γλιτώσουν χιλιάδες συνταξιούχοι

Αν δεν υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας από την ευρωζώνη οι επενδυτές δεν θα επιστρέψουν στη χώρα διότι θα ανησυχούν για τα δημοσιονομικά της, επιχειρηματολογεί το ΔΝΤ.

Υπάρχει συμφωνία του ΔΝΤ και της ευρωζώνης πως δεν θα υπάρξει «κούρεμα» αλλά μόνο επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων.

Τον Μάιο του 2016 η ευρωζώνη είχε υποσχεθεί να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και των περιόδων χάριτος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τον σκοπό αυτό να μείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 και μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% κατόπιν.

Τον Ιούνιο του 2017, υπό την ισχυρή πίεση του ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης γνωστοποίησαν ότι είναι έτοιμοι να παρατείνουν τις περιόδους χάριτος και αποπληρωμής των δανείων εντός ενός φάσματος που κυμαίνεται από μηδέν έως δεκαπέντε χρόνια. Οι μέσοι χρόνοι αποπληρωμής είναι σήμερα 32 χρόνια.

Washington Group: Δεν βγήκε λευκός «καπνός»

«Νομίζω ότι ο κόσμος θα είναι σε θέση να διαβάσει το οριστικό πακέτο που θα συμφωνηθεί και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο μέλλον όπως κι αν έχει, λόγω της τεράστιας οικονομικής δέσμευσης που έχει κάνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα ήδη», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Σεντένο το πακέτο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους που θα προταθεί θα αφορά αποκλειστικά το δεύτερο πρόγραμμα 131 δισεκ. ευρώ.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντός των συμφωνηθεισών γραμμών. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η επιμήκυνση μπορεί να φθάσει έως και τα 15 χρόνια. Αυτό είναι που συζητείται. Μαζί με άλλα μέτρα για το χρέος τα οποία επίσης θα εξεταστούν τώρα».

Φρένο στα κοινωνικά επιδόματα βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Τα άλλα μέτρα στα οποία αναφερόταν ο Σεντένο αφορούν την αντικατάσταση των ακριβότερων δανειακών χορηγήσεων του ΔΝΤ στην Ελλάδα με φθηνότερες από την ευρωζώνη, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο ελληνικό δημόσιο, και τη σύνδεση της αποπληρωμής των δόσεων του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις