Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Επεισοδιακή η συνεδρίαση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών για τα F-16
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Επεισοδιακή η συνεδρίαση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών για τα F-16

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση στην επιτροπή Εξοπλιστικών Συμβάσεων και Προμηθειών του κοινοβουλίου στην οποία ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τους βουλευτές για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16. Η ημερήσια διάταξη της επιτροπής προέβλεπε ενημέρωση των μελών όμως ο υπουργός άμυνας ζήτησε η επιτροπή να γνωμοδοτήσει για την αναβάθμιση που όμως ήδη έχει αποφασιστεί στη συνεδρίαση του […]

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση στην επιτροπή Εξοπλιστικών Συμβάσεων και Προμηθειών του κοινοβουλίου στην οποία ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τους βουλευτές για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.

Η ημερήσια διάταξη της επιτροπής προέβλεπε ενημέρωση των μελών όμως ο υπουργός άμυνας ζήτησε η επιτροπή να γνωμοδοτήσει για την αναβάθμιση που όμως ήδη έχει αποφασιστεί στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Για το θέμα αντέδρασαν έντονα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν πρώτα ο κ. Καμμένος να αποφασίζει και εκ των υστέρων να έρχεται στην επιτροπή και να ζητεί την γνωμοδότηση επί τετελεσμένων.

Ο κ. Καμμένος ζήτησε η ημερήσια διάταξη να μετατραπεί από ενημέρωση σε γνωμοδότηση και είπε στους βουλευτές ότι εφόσον υπάρξει γνωμοδότηση μπορεί να συνεδριάσει εκ νέου το ΚΥΣΕΑ για να εγκρίνει και τυπικά την αναβάθμιση των αεροσκαφών γιατί με βάση τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε για θέματα εξοπλισμών το ΚΥΣΕΑ μπορεί να αποφασίζει αφού προηγουμένως έχει γνωμοδοτήσει θετικά η επιτροπή εξοπλιστικών.

Οριστικό! Προχωράει η αναβάθμιση των F-16

Η συνεδρίαση της επιτροπής διακόπηκε και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Βασίλης Κικίλιας συσκέφθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Βασίλης Κικίλιας διάβασε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες την δήλωση της νέας Δημοκρατίας η οποία κατατέθηκε και στην επιτροπή

«Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι ο υπουργός εθνικής αμύνης φέρει ακέραια την ευθύνη για την μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής για τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F 16 της πολεμικής αεροπορίας.

Υπογραμμίζει επίσης ότι ως και σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας η ευθύνη υλοποίησης της οποίας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Παραταύτα θέτοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας και της πολεμικής αεροπορίας η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την σύμφωνη γνώμη επί της αρχής για τη συμφωνία αυτή».

Με δεδομένη την θετική στάση της νέας Δημοκρατίας, την οποία ο κ. Καμμένος έθεσε ως προϋπόθεση προκειμένου να έχει κύρος η συμφωνία, η επιτροπή ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της χωρίς να χρειαστεί εκ νέου δεύτερη συνεδρίαση και τυπικά εξέφρασε θετική γνώμη για την συγκεκριμένη συμφωνία.

Υπέρ της αναβάθμισης των F 16 τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα εκτός του ΚΚΕ.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση για την αναβάθμιση των F-16

Κικίλιας: Η ΝΔ βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω απ’ όλα

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε πως «ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, για τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας».

Η ΝΔ, υπογραμμίζει επίσης, ότι έως και σήμερα δε δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η ευθύνη της οποίας βαραίνει αποκλειστικά της Κυβέρνηση».

Και ο κ. Κικίλιας κατέληξε: «Παρά ταύτα, θέτοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας και της Πολεμικής Αεροπορίας, η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της επί της αρχής για τη συμφωνία αυτή».

Πάιατ: Μεγάλη μέρα για το υπ. Εθνικής Άμυνας

Πρόεδρος Επιτροπής Εξοπλισμών: Συγκροτήθηκε ισχυρή πλειοψηφία

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της επιτροπής Συμεών Μπαλής μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «μετά την θετική γνώμη της ΝΔ, και όπως είπε και ο κ,Καμμένος, συγκροτήθηκε μία ισχυρή πλειοψηφία συμφωνίας επί της αρχής και των λεπτομερειών της συμφωνίας και όταν έρθει η αμερικανική απάντηση στην ελληνικό LOA θα γίνει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθεί η αμερικανική απάντηση»

Ο κ. Μπαλής απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το γεγονός οτι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε πριν συνεδριάσει και γνωμοδοτήσει η επιτροπή.

«Ο κ.Καμμένος είπε ότι έληγε η προθεσμία για την απάντηση και γι’ αυτό συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ έχοντας υπόψη τις αρχικές τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής» είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις