Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

26

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Την ώρα που η Ελλάδα ζητά μείωση χρέους, κάποιοι ξεπληρώνουν νωρίτερα”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Την ώρα που η Ελλάδα ζητά μείωση χρέους, κάποιοι ξεπληρώνουν νωρίτερα”

Η Πορτογαλία επιστρέφει νωρίτερα 10 δισ. ευρώ από τα χρέη της αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα ζητά επίμονα μείωση του χρέους. Η εφημερίδα περιγράφει την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας που έκανε μέχρι και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υποκλιθεί… «Με το καταλάγιασμα της κρίσης ανοίγουν νέα περιθώρια […]

Η Πορτογαλία επιστρέφει νωρίτερα 10 δισ. ευρώ από τα χρέη της αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα ζητά επίμονα μείωση του χρέους.

Η εφημερίδα περιγράφει την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας που έκανε μέχρι και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υποκλιθεί…

«Με το καταλάγιασμα της κρίσης ανοίγουν νέα περιθώρια χειρισμών και ξυπνούν νέοι πόθοι», περιγράφει τη νέα κατάσταση η εφημερίδα.

«Ενώ οι αριστεροί κυβερνητικοί εταίροι πιστεύουν ότι καταρχήν φτάνει η λιτότητα, ο υπουργός Οικονομικών Σεντένο θέλει να μειώσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο έλλειμμα για να θωρακίσει τη χώρα για δύσκολους καιρούς.

Σε αυτή του την επιδίωξη έχει την υποστήριξη του προέδρου Μαρσέλο Σούσα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να επισπευσθούν οι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2019 εκλογές, σε περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν καταφέρει να συνεννοηθεί για τον νέο προϋπολογισμό που προβλέπει μείωση του ελλείμματος από το 0,9% στο 0,7%.

Οι δείκτες βελτιώνονται, αλλά οι Έλληνες δεν τα βγάζουν πέρα

Για την πορτογαλική οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ποσοστό ανάπτυξης στο 2,4%, κάτι που δίνει φτερά στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, σε δύο χρόνια για πρώτη φορά θα σημειωθεί μικρό πλεόνασμα».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ενώ η Ελλάδα ζητά απομείωση του χρέους, η Πορτογαλία επέστρεψε γύρω στα 10 δις ευρώ από τα χρέη της νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί. Σε αυτό βοήθησαν τα χαμηλά επιτόκια.

Στο μεταξύ η οικονομία της αναπτύσσεται, το ΔΝΤ προβλέπει ποσοστό ανάπτυξης στο 2,4%, κάτι που δίνει φτερά στην αγορά εργασίας. Η ανεργία προβλέπεται να πέσει από το 8,9% στα 7,3%».

Έρχεται η φοροκαταιγίδα – «Πικρό» το ραντεβού με την εφορία

Η κριτική του Βαρουφάκη στον Σεντένο

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος όπως επισημαίνει «εθεάθη με ένα γαρύφαλλο στο «πέτο της καρδιάς»  όχι μόνο στους δρόμους της Αθήνας αλλά και της πορτογαλικής πρωτεύουσας».

Στην Avenida de Liberdade, όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, o Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στις ετήσιες εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων και στη συνέχεια στην πορεία με πολλούς άλλους συντρόφους του και μη.

«Χρέος, το πιο τρομακτικό κεφάλαιο της οικονομικής ιστορίας της Ευρώπης»

«Ο Βαρουφάκης, που με το ευρωπαϊκό του κόμμα DIEM25 επιδιώκει την επιστροφή του στην πολιτική, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Λισαβόνας επιτιθέμενος κατά της πολιτικής λιτότητας.

Είπε ότι με τον αγώνα του κατά της πολιτικής λιτότητας, ως υπουργός Οικονομικών μιας αριστερής κυβέρνησης, άνοιξε τον δρόμο, και γι΄ αυτό θα πρέπει να του χρωστούν χάρη, αντίθετα ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, πρόδωσε όσους τον ψήφισαν» μεταφέρει ο Γερμανός δημοσιογράφος τα λεγόμενα του Βαρουφάκη επισημαίνοντας ότι όσα είπε πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα στην Πορτογαλία, με εξαίρεση το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς που στηρίζει την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις