Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

30

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ελεύθερος ο ένας από τους «8»
ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος ο ένας από τους «8»

Ελεύθερος με πολύ αυστηρούς περιοριστικούς όρους όρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας να αφεθεί ο Τούρκος πιλότος, Ozkaywakci Suleyman. Εν μέρει δεκτή έκανε το ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας την αίτηση αναστολής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Διαβάστε ακόμα Λήγει το 18μηνο για τους «8» – Τι […]

Ελεύθερος με πολύ αυστηρούς περιοριστικούς όρους όρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας να αφεθεί ο Τούρκος πιλότος, Ozkaywakci Suleyman.

Εν μέρει δεκτή έκανε το ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας την αίτηση αναστολής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Διαβάστε ακόμα

Λήγει το 18μηνο για τους «8» – Τι αναφέρει ο Κοντονής

Έκρινε ότι ο αξιωματικός πρέπει να παραμείνει σε καθεστώς προστασίας μέχρι την έκδοση της απόφασης στην επί της ουσίας διαδικασία, δηλαδή μετά την συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της χορήγησης ασύλου του, η οποία θα γίνει στο ανώτατο δικαστήριο στις 4 Μαΐου.

Μέχρι τότε το ΣτΕ διέταξε ότι «δεν πρέπει να χορηγηθούν στον αξιωματικό ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη και μη δημιοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά  στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του».

Επιπλέον το Δικαστήριο επισημαίνει, ότι  οφείλει το δημόσιο να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων που διατάσσει το Δικαστήριο, το ΣτΕ μπορεί να ανατρέψει την απόφαση του, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της ολομέλειας.

Ειδικότερα, στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται μεταξύ άλλων «ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων».

Διαβάστε ακόμα

Πρόκληση Γιλντιρίμ – Μίλησε ξανά για τους δύο Έλληνες

Μάλιστα στην απόφαση σημειώνεται ότι «αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτώμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις