Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Βιταμίνη D: Ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο
ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο

Η έλλειψη από βιταμίνη D απασχολεί περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωπους σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα η έλλειψή της παρατηρείται στο 50% του πληθυσμού κάθε ηλικίας και στους ηλικιωμένους μπορεί να φτάσει και το 80%. Οι επιστήμονες αποδίδουν τα παραπάνω ποσοστά έλλειψης βιταμίνης D στην ανεπαρκή ή μη σωστή έκθεση στον ήλιο και στη […]

βιταμίνη D

Η έλλειψη από βιταμίνη D απασχολεί περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωπους σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα η έλλειψή της παρατηρείται στο 50% του πληθυσμού κάθε ηλικίας και στους ηλικιωμένους μπορεί να φτάσει και το 80%. Οι επιστήμονες αποδίδουν τα παραπάνω ποσοστά έλλειψης βιταμίνης D στην ανεπαρκή ή μη σωστή έκθεση στον ήλιο και στη χρήση αντηλιακών.

Επίσης, η βιταμίνη D στο αίμα συνδέεται άμεσα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Για τους σκοπούς της έρευνας, οι ερευνητές πραγματοποιήσαν δημοσκόπηση σε 33.739 ενήλικες από την Ιαπωνία, ηλικίας από 40 έως 69 ετών.

Στην αρχή της έρευνας, οι εθελοντές παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, τις συνήθειες διατροφής και τον τρόπο ζωής, ενώ πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός για τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για 16 χρόνια, καταγράφοντας 3.301 νέα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου.

Διαβάστε ακόμα:

Οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες

Αφού έλαβαν υπόψιν διάφορους παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου, όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν 20% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, συγκριτικά με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D συσχετίσθηκαν με 30-50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ηπατικού καρκίνου, με τη μείωση του κινδύνου να είναι μεγαλύτερη για τους άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Τέλος, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι η θεωρία για την βιταμίνη D πιθανόν να δρα προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο της νόσου, με την πιθανότητα να υπάρχουν ανώτατα επιθυμητά όρια, πάνω από τα οποία δεν υπάρχει επιπρόσθετο όφελος.

Από τη νεανική ηλικία θα πρέπει να φροντίζουμε να διατηρούμε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε φυσιολογικά επίπεδα. Η ποσότητα που είναι επαρκής για τον οργανοσμό μας, μπορεί να μην είναι επαρκής για να ρυθμίσουμε όλα τα άλλα.

Ωστόσο, ποιο είναι το φυσιολογικό επίπεδο της βιταμίνης D που πρέπει να έχουμε; Εκεί υπάρχει πάντα ένα μεγάλο ερωτηματικό. Λέγετε, ότι πρέπει να είναι 30 νανογραμμάρια και τώρα λένε ότι πρέπει να είναι 50 νανογραμμάρια. Ωστόσο, για το παραπάνω ερώτημα, μόνο οι αρμόδιοι και οι κλινικοί γιατροί μπορούν να απαντήσουν.

βιταμίνη D
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις