Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες
ΥΓΕΙΑ

Οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες

Για να λειτουργεί σωστά το σώµα σου απαιτούνται µια σειρά από ζωτικά θρεπτικά συστατικά: από αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τον οργανισµό σου µέχρι µέταλλα που χρειάζονται τα οστά σου. Παρότι µπορείς να λάβεις πολλά από αυτά τα συστατικά από ένα συµπλήρωµα διατροφής, σχεδόν όλα τους βρίσκονται στις τροφές που τρως ή που θα έπρεπε να τρως […]

sweet-potato

Για να λειτουργεί σωστά το σώµα σου απαιτούνται µια σειρά από ζωτικά θρεπτικά συστατικά: από αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τον οργανισµό σου µέχρι µέταλλα που χρειάζονται τα οστά σου.

Παρότι µπορείς να λάβεις πολλά από αυτά τα συστατικά από ένα συµπλήρωµα διατροφής, σχεδόν όλα τους βρίσκονται στις τροφές που τρως ή που θα έπρεπε να τρως καθηµερινά.

Δες ποιες τροφές είναι οι… πρωταθλήτριες των βιταµινών

Βιταμίνη Α

• Γιατί τη χρειάζεσαι: Η βιταµίνη Α (ρετινόλη) συµπεριλαµβάνει τη βήτα καροτίνη και παίζει βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό, το αναπαραγωγικό σύστηµα και στην όραση.

Γλυκοπατάτα

Η υψηλότερη συγκέντρωση της βιταµίνης Α βρίσκεται στη γλυκοπατάτα – µόλις µία µέτρια σε µέγεθος ψητή γλυκοπατάτα περιέχει πάνω από 28.000 IU (Διεθνείς Μονάδες) βιταµίνης Α ή το 561% της Συνιστώµενης Ηµερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ). Το µοσχαρίσιο συκώτι, το σπανάκι, τα ψάρια, το γάλα, το αβγό και το καρότο είναι επίσης καλές πηγές της.

Β1 ή θειαμίνη

• Γιατί τη χρειάζεσαι: Βοηθά το σώµα να µετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια, ενώ είναι σηµαντικό θρεπτικό συστατικό για να λειτουργούν σωστά
ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστηµα.

Όπως και µε τη νιασίνη, η αποξηραµένη µαγιά είναι η καλύτερη διατροφική πηγή της θειαµίνης, περιέχοντας 11 mg ανά 100 γραµµάρια. Ωστόσο, µάλλον θα σου είναι πιο εύκολο να την πάρεις από το κουκουνάρι (1,2 mg ανά µερίδα) και τα φασόλια σόγιας (1,1 mg).

Basic ingredients of a pizza: Active dry yeast on wooden spoon with oregano, flour, tomato and basil in the back (Selective Focus, Focus one third into the dry yeast)

Β2 ή ριβοφλαβίνη

• Γιατί τη χρειάζεσαι: Αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώµα να πολεµήσει τις ασθένειες, να δηµιουργήσει ενέργεια και να παράγει ερυθρά αιµοσφαίρια.

Δημητριακά

Με σχεδόν 3 mg ανά 100 γραµµάρια, το µοσχαρίσιο συκώτι είναι η πιο πλούσια πηγή φυσικής ριβοφλαβίνης. Δεν έχεις όρεξη για συκώτι; Ευτυχώς, τα ενισχυµένα δηµητριακά σου εξασφαλίζουν σχεδόν όση βιταµίνη χρειάζεσαι σε µια πολύ πιο βολική συσκευασία.

Β3 ή νιασίνη

• Γιατί τη χρειάζεσαι: Είναι σηµαντική για τη µετατροπή των τροφών σε ενέργεια. Βοηθά, επίσης, την καλή λειτουργία του πεπτικού και του νευρικού συστήµατος και σου εξασφαλίζει υγιές δέρµα.

Η αποξηραµένη µαγιά είναι ο πρωταθλητής στη νιασίνη, για κάτι πιο νόστιµο όµως προτίµησε αράπικα φιστίκια ή φιστικοβούτυρο (ένα φλιτζάνι ωµά φιστίκια περιέχει 17,6 mg, πάνω από το 100% της ΣΗΠ). Το µοσχαρίσιο συκώτι και του κοτόπουλου είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια σε νιασίνη.

Β12 

• Γιατί τη χρειάζεσαι: Είναι ζωτική για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήµατος και το σχηµατισµό του DNA ενώ σε προστατεύει από την αναιµία.

Εδώ τα οστρακοειδή είναι ο σίγουρος πρωταθλητής για Β12: τα µαγειρεµένα µύδια έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση από κάθε άλλη τροφή, µε 84 mcg –ένα εντυπωσιακό 1.402% της ΣΗΠ σου– σε µόλις 100 γραµµάρια. Η βιταµίνη Β12 υπάρχει, επίσης, στο µοσχαρίσιο συκώτι, στην πέστροφα, στο σολοµό και τον τόνο αλλά προστίθεται τεχνητά και σε πολλά δηµητριακά πρωινού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις