Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δυσεύρετος πλέον ο γιατρός…
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυσεύρετος πλέον ο γιατρός…

Φωνάζουν οι γιατροί για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός είπε και έκανε: «Μόνο με παραπεμπτικό οικογενειακού γιατρού θα γίνεται η πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις δημόσιες δομές υγείας». Κατά το Υπουργείο, «ο οικογενειακός γιατρός αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο οικογενειακός γιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών […]

Φωνάζουν οι γιατροί για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός είπε και έκανε: «Μόνο με παραπεμπτικό οικογενειακού γιατρού θα γίνεται η πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις δημόσιες δομές υγείας». Κατά το Υπουργείο, «ο οικογενειακός γιατρός αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο οικογενειακός γιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εντός της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο».

Ακόμη, τέλος οι δωρεάν επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς χωρίς παραπεμπτικό, ενώ εμπόδια στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στον θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ). «Από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κ.λπ.) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν, εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας )», αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ. Προσθέτει ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλημένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Διαφωνούν οι γιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαφωνεί, αφού «καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του, καθώς τίθεται αιφνιδιαστικά σε εφαρμογή το σύστημα των παραπομπών από οικογενειακό γιατρό, για τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ». Οι γιατροί φωνάζουν ότι «υπάρχει κίνδυνος να μη μπορεί να αποζημιωθεί ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός, για επίσκεψη ασθενή του εάν δεν υπάρχει παραπομπή από οικογενειακό γιατρό.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δηλώνει: «Ο ιατρικός κόσμος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το gate keeping, ενόψει αφενός της αποτυχίας του συστήματος, όπου αυτό εφαρμόστηκε, και αφετέρου της ιδιαιτερότητας της χώρας μας που διαθέτει μεγάλο αριθμό υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, το οποίο γίνεται ανάρπαστο από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών. Ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το σημαντικό αυτό κεφάλαιο προς όφελος της χώρα μας, το υπουργείο Υγείας με πρωτοφανή προχειρότητα οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στερεί από τον Έλληνα ασθενή το γιατρό που έχει ανάγκη και οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας στη μετανάστευση . Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σε διαθεσιμότητα τα γυαλιά χωρίς προπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις