Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Ιανουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τεράστιες αυξήσεις στις συντάξεις – Οι δικαιούχοι
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τεράστιες αυξήσεις στις συντάξεις – Οι δικαιούχοι

Ο ΕΦΚΑ προχωρά σε διόρθωση σύνταξης για 20.000 χαμηλοσυνταξιούχους που αποχώρησαν μετά τον Ιούλιο του 2015 και πριν από το Μάιο του 2016, δηλαδή μετά το τρίτο μνημόνιο και πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Ευνοημένοι είναι κυρίως μισθωτοί του ΙΚΑ, που αποχώρησαν πριν από τα 67, με λίγα χρόνια πληρωμένων εισφορών και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές. Πρόκειται για τους χαμηλοσυνταξιούχους που […]

Ο ΕΦΚΑ προχωρά σε διόρθωση σύνταξης για 20.000 χαμηλοσυνταξιούχους που αποχώρησαν μετά τον Ιούλιο του 2015 και πριν από το Μάιο του 2016, δηλαδή μετά το τρίτο μνημόνιο και πριν από το νόμο Κατρούγκαλου.

Ευνοημένοι είναι κυρίως μισθωτοί του ΙΚΑ, που αποχώρησαν πριν από τα 67, με λίγα χρόνια πληρωμένων εισφορών και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές.

Πρόκειται για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έπεσαν χωρίς δίχτυ ασφαλείας στη «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε μετά την κατάργηση των κατώτατων ορίων στις πρόωρες συντάξεις και πριν από τη θέσπιση της εθνικής σύνταξης του νόμου Κατρούγκαλου.

Έγγραφο του ΕΦΚΑ τούς δίνει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση, ώστε να επανυπολογιστεί προς το ευνοϊκότερο η σύνταξή τους, αναφέρει η εφημερίδα «Το Έθνος».

Ρύθμιση δόσεων για επιχειρήσεις με χρέη έως 50.000 ευρώ

Αυτό σημαίνει πως μπορούν να λάβουν αναδρομικά από 13 Μαΐου 2016 την εθνική σύνταξη των 345 ευρώ – 384 ευρώ και την ανταποδοτική που αντιστοιχεί στις εισφορές που είχαν καταβάλει.

Θα πρέπει δηλαδή να παραιτηθούν από την αρχική πρώτη αίτηση και να δεχτούν η σύνταξή τους να αρχίσει από 13/05/2016 αλλά με ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού.

Το όφελος φτάνει κατά περιπτώσεις μέχρι και το 100%, καθώς το δικαιούμενο μηνιαίο ποσό μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί.

Συνεπώς αν ο συνταξιούχους υποβάλει αίτηση σήμερα, δικαιούται αναδρομικά 23 μηνών, τα οποία πριν καταβληθούν θα πρέπει θα πρέπει να συμψηφιστούν με τα ποσά που έχει λάβει ο ίδιος μέχρι σήμερα.

Πριν από τη ρύθμιση του νόμου 4336/2015 θα έπαιρναν το κατώτατο όριο των 486,84 ευρώ οι παλαιοί ασφαλισμένοι ή 495,74 ευρώ οι νέοι ασφαλισμένοι, συν την προσαύξηση ανάλογα με τις ημέρες εργασίας.

Επειδή όμως υπέβαλαν αίτηση μετά την 1/07/2015, πήραν ό,τι αντιστοιχούσε στις εισφορές τους, με προοπτική να λάβουν δια βίου το κατώτατο όριο όταν γίνουν 67.

Τώρα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν νωρίτερα τη σύνταξή τους και να λάβουν την ανταποδοτική και τη βάση της εθνικής σύνταξης των 345 -384 ευρώ.

Νέες αντικειμενικές: Το μεγάλο «αγκάθι»

Ωφελούμενοι είναι όσοι αποχώρησαν το επίμαχο 11μηνο πριν από τα 67: Με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης (15ετία – 4.500 ένσημα) και χαμηλές ή μεσαίες αποδοχές. Για παράδειγμα, μισθωτοί ΙΚΑ με πρόωρη- μειωμένη.

Με χρόνο ασφάλισης 20ετίας και χαμηλές αποδοχές (π.χ. κοντά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά). Ως μητέρες ανηλίκων με μειωμένη σύνταξη και λίγα χρόνια ασφάλισης. Ως μητέρας ανήλικων με πλήρη σύνταξη και χαμηλές αποδοχές. Ως συνταξιούχοι χηρείας με χαμηλά ασφαλιστικά δεδομένα.

Ειδικά οι μισθωτοί που αποχώρησαν με μειωμένη έχουν σημαντικό όφελος, διότι ο νόμος 4336 του 2015 έφερε και πρόσθετο πέναλτι 10% σε όσους αποχώρησαν πρόωρα με μειωμένη από 19/08/2015.

«Θρίλερ» με τις εκκρεμείς συντάξεις

Η ποινή αυτή επιβαλλόταν μαζί με το προϊσχύον 30% ανεβάζοντας το συνολικό «ψαλίδι» των μειωμένων στο 40%, αλλά δεν ήταν μόνιμη.

Απαλειφόταν όταν ο συνταξιούχος συμπλήρωνε το νέο όριο ηλικίας της πλήρους.

Ο τρόπος υπολογισμού το νόμου Κατρούγκαλου καταργεί το επιπλέον πέναλτι του 10% και ορίζει πως η ανώτατη ποινή 30% επιβάλλεται μόνο στην εθνική σύνταξη και όχι στο σύνολο, άρα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 103,5 ευρώ – 115,2 ευρώ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις