Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Πόσους μήνες ζωής «κόβει» το αλκοόλ
ΥΓΕΙΑ

Πόσους μήνες ζωής «κόβει» το αλκοόλ

Το πόσο επηρεάζει το αλκοόλ την καθημερινή ζωή φανερώνει μια νέα έρευνα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία. Ένα ποτήρι κρασιού ή άλλου ποτού την ημέρα μπορεί να… κόψει έως έξι μήνες ζωής από έναν 40χρονο. Στον αντίποδα, πάνω από δέκα αλκοολούχα ποτά την […]

Το πόσο επηρεάζει το αλκοόλ την καθημερινή ζωή φανερώνει μια νέα έρευνα.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία. Ένα ποτήρι κρασιού ή άλλου ποτού την ημέρα μπορεί να… κόψει έως έξι μήνες ζωής από έναν 40χρονο.

Στον αντίποδα, πάνω από δέκα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα συνδέονται με ένα έως δύο χρόνια συντομότερη ζωή. Πάνω από 18 ποτά την εβδομάδα το προσδόκιμο ζωής μικραίνει κατά τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Διαβάστε ακόμα

Αλλεργίες: Πώς να… νικήσεις τον «εφιάλτη» της άνοιξης

Έτσι, η εν λόγω μελέτη αμφισβητεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία. Όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος εγκεφαλικού, ανευρύσματος, υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας και πρόωρου θανάτου.

Ως ανώτατο ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ βρέθηκαν να είναι τα πέντε ποτήρια κρασιού την εβδομάδα ή περίπου 100 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις