Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Στην Τουρκία ο Πούτιν – Μεγαλοπρεπής υποδοχή με άλογα (pics-vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία ο Πούτιν – Μεγαλοπρεπής υποδοχή με άλογα (pics-vid)

Την έναρξη της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας κήρυξε επισήμως μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 και θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom. Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι ευγνώμων […]

Την έναρξη της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας κήρυξε επισήμως μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 και θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι ευγνώμων για την απόφαση τηςΤουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης.

Εκτός από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης ο Πούτιν πρόκειται να έχει επίσης με τον Ερντογάν κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με τη Συρία.

Ο Πούτιν πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου για μια τέταρτη προεδρική θητεία.

Σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα φθάσει επίσης στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει με τους δύο ομολόγους του τριμερή σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στη Συρία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, που συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε πως περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.

Νέες απειλές Γιλντιρίμ κατά ΕΕ

Πούτιν: Προτεραιότητα η εφαρμογή της συμφωνίας για την προμήθεια συστοιχιών πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 στην Τουρκία

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ενδέχεται να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε αμυντικά προγράμματα εκτός των πυραυλικών συστημάτων S-400, που η Μόσχα συμφώνησε να προμηθεύσει στην Άγκυρα, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες,

Από την πλευρά ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα «επιταχύνει» την παράδοση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

«Συζητήσαμε την υλοποίηση της συμφωνίας για την παράδοση των S-400 και αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την παράδοση αυτών των αμυντικών συστημάτων», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Ο Πούτιν κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην τουρκική πρωτεύουσα στην Άγκυρα δήλωσε ότι «η προτεραιότητα στη συνεργασία (Ρωσίας-Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf».

Προσφυγικό: «Συμφωνεί για την Τουρκία η Ευρώπη, αλλά ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;»

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθεί διεξοδικά σε μια συνάντηση μιας σχετικής διακυβερνητικής επιτροπής.

Τον Δεκέμβριο η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Άγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που βαθαίνει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος επεφύλαξε μια μεγαλοπρεπέστατη υποδοχή στον Ρώσο ομόλογό του.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις