Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Προσφυγικό: “Συμφωνεί για την Τουρκία η Ευρώπη, αλλά ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;”
ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: “Συμφωνεί για την Τουρκία η Ευρώπη, αλλά ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;”

Η Τουρκία πρέπει να κρατήσει τις συνεχόμενες προσφυγικές ροές μακριά από την Ευρώπη. Σε αυτό, δεν διαφωνεί καμία χώρα τη ευρωζώνης. Το πρόβλημα είναι όμως, ποιος πληρώσει τον λογαριασμό, γράφει το περιοδικό Der Spiegel. H συμφωνία Άγκυρας-ΕΕ προβλέπει την καταβολή έξι δισ. ευρώ στην Τουρκία για να σφραγίσει τα σύνορά τους. Άρθρο – καταπέλτης στην […]

Η Τουρκία πρέπει να κρατήσει τις συνεχόμενες προσφυγικές ροές μακριά από την Ευρώπη.

Σε αυτό, δεν διαφωνεί καμία χώρα τη ευρωζώνης.

Το πρόβλημα είναι όμως, ποιος πληρώσει τον λογαριασμό, γράφει το περιοδικό Der Spiegel.

H συμφωνία Άγκυρας-ΕΕ προβλέπει την καταβολή έξι δισ. ευρώ στην Τουρκία για να σφραγίσει τα σύνορά τους.

Άρθρο – καταπέλτης στην Politico για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το ήμισυ του ποσού έχει ήδη καταβληθεί κι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε πρόσφατα στη σύνοδο στη Βάρνα τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα δοθούν και τα υπόλοιπα τρία.

Αλλά σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού περιοδικού και του δικτύου European Investigative Collaborations παραμένει ασαφές από πού θα προέλθουν τα χρήματα αυτά.

Η πρώτη δόση των τριών δισ. ευρώ καλύφθηκε κατά το 1/3 από τα κοινοτικά ταμεία και τα υπόλοιπα δύο τρίτα από τα κράτη μέλη-αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας τους.

Η Κομισιόν θέλει να γίνει το ίδιο και στη δεύτερη δόση, αλλά έξι κράτη μέλη αντιδρούν.

Το προσφυγικό απειλεί την ΕΕ με ρήξη: Ποιοι δεν θέλουν ούτε να «ακούνε» για συμφωνία

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει από τις 28 Ιουνίου του 2017 ότι η απόφαση για τη δεύτερη δόση θα πρέπει να ληφθεί μόνον όταν η Τουρκία έχει υλοποιήσει συμφωνηθέντα projects, όπως την ανέγερση νοσοκομείων και σχολείων, αλλά μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί μόνον τα μισά.

Ως εκ τούτου σε κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία αρνούνται να δώσουν περισσότερα χρήματα από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς ζητούν να καταβληθεί η δεύτερη δόση εξ’ ολοκλήρου από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της Ε.Ε., κάτι που απορρίπτει ο Γιούνκερ.

Τα κράτη μέλη διαμαρτύρονται για την έλλειψη διαφάνειας από μέρους της Τουρκίας, ενώ ορισμένου συζητούν ακόμη και το πώς θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία, την ώρα που η Άγκυρα κάνει ήδη σχέδια για μια τρίτη δόση, όπως αναφέρει το Spiegel.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις